V Plzni je velký zájem o cukrářské kurzy
Jak se dělají makronky – to a mnoho dalšího se lidé učí v Kulinářském institutu v Plzni. O kurzy je obrovský zájem.
V Česku roste zájem o cukrářské řemeslo. Třeba v Plzeňském kraji se hlásí na učební obor cukrář víc studentů než na kuchaře a kapacita některých škol nestačí. Vyšší je i zájem o víkendové kurzy. Nabízí je například Kulinářský institut Plzeň, který provozuje 10. školní jídelna.
V jednom z kurzů se zájemci naučí třeba to, jak se dělají makronky. „Každý kurz máme na zhruba osm hodin, abychom se toho stihli co nejvíc naučit. Za tento čas si odsud každý odnese krabici krásných makronek,“ říká lektorka Hana Sokolová. Kapacita tohoto kurzu je omezená na maximálně osm osob.
Ředitelkou 10. školní jídelny Plzeň, do jejíž doplňkové činnosti cukrářské kurzy spadají, je Olga Süssová. Dle jejích slov cukrařina hlavně díky různým televizním pořadům zažívá obrovský boom a všichni se z ní chtějí něco naučit. „Aktuálně máme téměř všechny kurzy vyprodané, nicméně stále se snažíme svou nabídku někam posouvat a rozšiřovat. Od roku 2022 prošlo našimi kurzy zhruba 150 lidí a plno z nich se opakovaně vrací.“
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Za zničené baltské kabely může být zodpovědná čínská loď. Ukazuje to na spolupráci s Kremlem
-
VoZP vyčerpala rezervy a platí nemocnicím se zpožděním. Chybí jí miliarda a 400 milionů
-
Anderlecht po utkání v Praze obvinil slávistu Chorého z rasismu, podá stížnost na UEFA
-
Hlasy z ODS: Premiéra Fialu přes dílčí výhrady podporujeme. Koalici Spolu také, ale chceme změny