V Plzni mezi sebou soutěžili učni v opravě domácích spotřebičů

19. duben 2023 12:50, aktualizováno

Naučíme vás to opravit – to slibuje šest škol z České republiky, které se zapojily do stejnojmenného projektu. Každá z nich má obor, jenž vychovává budoucí servisní techniky a opraváře elektrospotřebičů. Teď se jejich zástupci sjeli do Plzně, aby porovnali své dovednosti.

Určitě to každý z nás už někdy zažil – doma se rozbila pračka, mikrovlnná trouba nebo jakýkoli jiný spotřebič a tím začala série vyhledávání servisních služeb na internetu a následných telefonátů. A sehnat opraváře není v dnešní době vůbec nic jednoduchého. Je jich zkrátka málo, stárnou a odcházejí do důchodu. Možná se ale blýská na lepší časy. Alespoň to tak vypadá ve Středním odborném učilišti elektrotechnickém ve Vejprnické ulici v Plzni. Právě tam mezi sebou soutěžili učni z několika škol v republice. Disciplína? Oprava domácích spotřebičů.

Projekt Naučíme vás to opravit funguje od loňského roku, reaguje na zvýšenou poptávku po opravářích domácích spotřebičů a podporuje učební obory zaměřené na servisní pracovníky. Jedná se o společný projekt Sdružení výrobců spotřebičů a škol. Těch se do něj zatím z celé republiky zapojilo šest, konkrétně z Plzně, Prahy, Hluboké nad Vltavou, Chomutova, Ostravy a Třebíče. A každá z nich nabízí učební nebo studijní obor, který vychovává budoucí servisní techniky pro domácí elektrospotřebiče.

Díky Sdružení výrobců spotřebičů mají učni možnost se nejen naučit teorii, ale také si vyzkoušet praxi hlavně na novějších výrobcích, což je pro jejich obor velmi důležité. A k tomu, aby učni i učitelé porovnali svoje dovednosti, slouží mimo jiné již zmiňovaná soutěž. Soutěžícími jsou učni většinou druhých ročníků. Šest dvoučlenných týmů nejprve prošlo teoretickou částí a poté se přistoupilo k praktické opravě. Všichni dostali spotřebiče – pračku a kávovar – se stejnou závadou a jejich úkolem bylo poruchu najít a následně odstranit.

Soutěž se konala letos poprvé, ale dle organizátorů rozhodně ne naposled. A konkrétně v Plzni se první ročník pořádal, protože právě SOU elektrotechnické se k projektu Naučíme vás to opravit připojilo ze škol jako první.

autoři: Jitka Englová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio