V Plzni na Chlumu se kvůli kůrovci kácejí desítky stromů

6. listopad 2020 07:00

U rozhledny na vrchu Chlum v Plzni - Doubravce probíhá těžba napadených smrků, které během pár let nahradí převážně buky. Nový vlastník, kterým je zhruba rok a půl církev, tam nyní kácí ve větším rozsahu, než bylo v minulých letech běžné.

Hajný v lese vyznačuje stromy napadené kůrovcem zeleným nebo oranžovým sprejem. Podle označení se určí, které stromy se mají kácet a které v lese zůstanou. U rozhledny na vrchu Chlum se nyní pohybují těžké stroje. Jedním z nich je tzv. harvestor, který dřevinami manipuluje pro vyvážecí soupravu. Harvestor má kabinu a kola velká jako traktor.

„Vpředu je hlavice, která vše manipuluje. Jsou tam posuvné válce, také pila a v kabině je počítač,“ vysvětlil operátor harvestoru Adam Bubeníček. Z pokáceného stromu se následně odstraňují větve.

V tuto chvíli se již blíží konec těžby na vrchu Chlum. „Množství je odhadováno zhruba na 400 m³ dřevní hmoty,“ sdělil správce lesů plzeňského biskupství, Ondřej Suda. Letos se jednalo o větší těžbu, něž bylo každý rok běžné. Lesní majetky Římskokatolické farnosti Plzeň-Lobzy mají rozlohu asi 33 ha, z této rozlohy se vykácí necelé 3 % plochy.

Místo smrků na Chlumu porostou buky

Stromy, které jsou určeny k těžbě, jsou stromy přestárlé, napadené kůrovcem a často i prosychající. K těžbě bylo přistoupeno hlavně z toho důvodu, aby bylo mezi smrky zamezeno šíření kůrovce. „Na mnoha pasekách, které jsme vytěžili, lze vidět, že se les obnovuje sám,“ řekl Ondřej Suda. Na místě rostou duby, habry, buky, které tam budou ponechané a pokud by někde vznikly plochy, kde se nebude dařit přirozenému zmlazení, budou v řádu 2 let rozsázené nové stromy.

autoři: Martina Klímová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio