V Plzni od ledna přibyly další ulice, kde nesmí stát na chodníku před domem popelnice

6. leden 2022 09:24, aktualizováno

V dalších plzeňských ulicích už byste od Nového roku neměli míjet popelnice. Vyplývá to z městské odpadové vyhlášky, podle které přibyly nové oblasti v Plzni, kde mají být popelnice uklizené v domech nebo na dvorcích.

Městská odpadová vyhláška v Plzni už dříve stanovila povinnost pro centrální část města a její přilehlé okolí, že majitelé nemovitostí musí uklidit svou popelnici do objektu do půlnoci téhož dne od jejího svozu. Tato vyhláška byla na podzim 2019 novelizována zastupitelstvem města. Tato novela jednak stanovila výši poplatku za komunální odpad, ale také rozšířila oblasti, na které se povinnost vztahuje.

Od roku 2020 se území, kde se musí popelnice uklízet na dvorek, do vnitrobloku či vjezdu, rozšířilo o Americkou třídu a Roudnou, od minulého roku to platí i pro Petrohrad – sever. Letos se k nim přidal také Petrohrad – jih, konkrétně okolí bazénu na Slovanech, haly TJ Lokomotiva, část Koterovské ulice a přilehlých ulic, Jiráskova náměstí až k objezdu u nákupní galerie, kde je ulice Částkova. Dále se povinnost odklízení popelnic vztahuje i na oblast kolem Jižního Předměstí, a to od křižovatky na Belánce, přes Klatovskou třídu a přilehlé ulice, okolí Fakultní nemocnice Plzeň- Bory, oblast kolem zimního stadionu a DEPO2015, ale i náměstí Míru nebo třeba Mánesovy ulice a přilehlých ulic.

Cílem je mít veřejný prostor sloužící všem občanům, čistý a uklizený, nikoliv veřejný prostor sloužící popelnicím. Zda se povinnost uklízení popelnic dodržuje, kontroluje Odbor životního prostředí Magistrátu města Plzně a za jeho porušení můžou pracovníci odboru udělovat i pokuty. Bližší informace najdou zájemci na stránkách www.odpady.plzen.eu.

autoři: Lukáš Milota , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio