V Plzni otevírají první české 3D planetárium, jedno z nejmodernějších v Evropě

Plzeň má ode dneška jedno ze tří nejmodernějších planetárií v Evropě. Podobnou technologii dosud mají jen ve Varšavě a Barceloně. Plzeňské 3D planetárium vybudovalo centrum vědy a techniky Techmania z bývalé škodovácké jídelny. Dělníci budovu z roku 1917 do základů rozebrali a znovu postavili, dnes se z ní oficiálně stává unikátní vesmírná učebna. Veřejnosti se otevře ve 14 hodin.

Hlavní součástí nového 3D planetária je velký projekční sál.

"Je pro 80 lidí a umožňuje 3D nebo 2D filmové projekce na kulovou plochu," říká vývojář planetária Jakub Toman.

"Návštěvníci mohou sledovat filmy zaměřené na astronomii, ale i na další obory, třeba biologii člověka," dodává.

Vedle je menší projekční sál pro 40 lidí. Uprostřed sálu visí zhruba dvoumetrový glóbus, na který je možné promítat stovky filmů nebo skriptů.

"V planetáriu je také 27 interaktivních exponátů, které tvoří expozici Vesmír," upřesňuje průvodce Pavel Tauš.

Návštěvníci se tak dozvědí o rychlosti světla, prohlédnou si řez sluncem, podstatu sopečné činnosti nebo si vyzkouší vyrobit vlastní tornádo.

Jeden z exponátů prvního českého 3D planetária

Jedním z exponátů je také takzvaný gyroskop. "V něm si každý může vyzkoušet výcvik kosmonauta. My ho točíme, točí se hlavou dolů a ve dvou osách," popisuje průvodce Ivo Opl.

Přestavbu památkově chráněné škodovácké jídelny, 3D a další technologie, exponáty a vybavení - vše za zhruba 150 miliónů korun - hradí Techmania z dotace z Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace.

autor: lum
Spustit audio