V Plzni pokračuje soud s exekutorem, který je obviněný z vydírání. Hrozí mu 8 let vězení

24. únor 2014

Výslechem svědků pokračuje dnes v Plzni soud s bývalým exekutorem Markem Ředinou. Muž je obžalovaný z vydírání a zneužití pravomoci úřední osoby při provádění exekuce. Hrozí mu až osmiletý trest.

Podle obžaloby Marek Ředina navštívil před dvěma lety ženu z Plzně a chtěl, aby uhradila dluh, který měl její otec. Mladá matka, která tehdy pečovala o své smrtelně nemocné dítě, tvrdila, že otci v domě nic nepatří.

Jak řekla u soudu, ze strachu část dluhu zaplatila, aby uchránila svůj majetek. Později se Ředina vrátil a odvezl i vybavení domu. Případem se tehdy začala zabývat exekutorská komora.

„Podnět stěžovatelky z Plzně obdržela exekutorská komora v lednu 2012. Hned na začátku kauzy se od jednání obžalovaného distancovala,“ řekla mluvčí Exekutorské komory ČR Petra Báčová.

V té době nešlo u Marka Řediny o první pochybení. Už v roce 2010 komora žádala jeho nadřízenou soudní exekutorku o nápravu.

„Protože prošetřené jednání poškozovalo dobré jméno organizace a narušovalo důvěru veřejnosti,“ uvedla mluvčí.

Exekutorku, pro kterou Marek Ředina pracoval, hnala komora před soud, který jí uložil pokutu dva miliony korun. Žena následně rezignovala.

V té době už Marek Ředina exekuce neprováděl. „Soudní exekutorka dala obžalovanénu výpověď a tento tak není zaměstnancem žádného exekutorského úřadu od června 2012,“ dodala Báčová.

V lednu Ředina u soudu v Plzni tvrdil, že z jeho strany nešlo o nátlak a ženu z Plzně k ničemu nenutil.

autor: lum
Spustit audio