V Plzni se chystá druhý ročník veletrhu práce a vzdělávání

24. říjen 2018 15:15

Přes 50 škol, firem a institucí se 9. a 10. listopadu představí v Plzni na festivalu vzdělávání a práce. Jmenuje se Posviť si na budoucnost.

Festival se koná v areálu DEPO2015 a svým rozsahem jde v České republice o unikátní akci. Zájemcům nabídne komplexní přehled v oblasti vzdělávání a trhu práce. Podílejí se na něm kromě města, kraje a hospodářské komory i Infokariéra, krajská pobočka Úřadu práce a Czechinvest.

„Když jsme začali sledovat možnosti vzdělávání, zjišťovali jsme to od rodičů a výchovných poradců, tak jsme dospěli k závěru, že rodičům, potažmo dětem, nejvíce chybí informace o možnostech. Samozřejmě internet je plný informací, ale ne každý má čas to procházet. Toto je místo, kde mohou vidět tu svoji studijní mapu nebo cestu, kudy můžou pokračovat dál. Mají tam střední školu, zástupce univerzity a zaměstnavatele. Mají možnost si zjistit, co chtějí zaměstnavatelé, a co mají možnost studovat,“ popsala cíle veletrhu Anna Čudáková z městské Správy informačních technologií.

A jak Anna Čudáková dodala, rozhodně nepůjde jen o postávání u stánků a prohlížení brožurek: „Všechny stánky mají povinnost mít prezentaci interaktivní, aby si to děti mohly osahat a vyzkoušet. Aby děti věděli, co je nosné gros dané školy, a nedostaly jen plakátek se seznamem oborů.“

Široké spektrum možností vzdělávání i uplatnění

Prezentovat se bude 30 středních škol a taky Západočeská univerzita. Ta nabídne na veletrhu vysokoškolské vzdělání v technických i humanitně orientovaných disciplínách, ale i v oborech ekonomických, zdravotnických, pedagogických nebo uměleckých.

„Návštěvníci uvidí třeba model autonomního automobilu, budou si moct vyzkoušet, jak lze řídit modelovou železnici mozkovými vlnami a podobně,“ vypočítal prorektor Ladislav Čepička. Z firem pak nebude na festivalu chybět Plzeňský Prazdroj, Škoda Transportation, Doosan Škoda Power nebo ČSOB. Podle Anny Čudákové se propojení škol a firem velmi osvědčilo. Spolupráce například funguje tak, že student sepíše s firmou smlouvu o tom, že ona mu zaplatí stipendium, a on tam bude docházet na praxi a po ukončení studia do firmy nastoupí jako řádný zaměstnanec.

Plzeňský kraj jako zřizovatel středních škol veletrh podle náměstkyně hejtmana Ivany Bartošové velmi vítá: „Je potřeba, aby se děti a jejich rodiny správně rozhodly a vybraly ke studiu obory, které budou na pracovním trhu uplatnitelné. Tento veletrh jim k tomu dává nesmírně dobré podmínky.“

Veletrh začíná 9. i 10. listopadu v 9 hodin, v pátek končí ve 14 hodin a v sobotu ve 12 hodin. Vstupné je zdarma.

Program

pátek 9. 11. (9:00–14:00) je koncipován zejména pro návštěvu žáků, učitelů, výchovných a kariérových poradců.

Přednášky: (veřejné – Hala)
10:00 Martin Smrž – Junior Achievement – Výuka Podnikavosti ve školách
10:20 Jana Němečková – Eurocentrum – Za studiem a prací do Evropy
10:40 Pavel König – Nvias – Naše firmy – vybudování firmy s vlastním výrobkem za jeden den
11:00 Bohumil Kartous – EDUin – ČR jako ekonomická poušť Evropy? Zabránit tomu může radikální změna vzdělávání…
11:45 Jakub Tížek – Podnikni to! – Překážky v prvním byznysu
12:15 Svatopluk Blažej (SK) – mezi 18 inspirativci roku 2018
12:30 Michaela Vondřichová – ZČU – Vzděláním k úspěchu bez bariér
10:00–12:00 Krajský parlament dětí a mládeže Plzeňského kraje (neveřejné zasedání- Atelier)
12:15–13:15 Workshop – Podnikni to: Jakub Tížek! (Atelier).
Účast po registraci na: https://goo.gl/forms/OEMzX4huOtNeL5e63
13:00–15:30 Seminář nejen pro zaměstnavatele: Trh práce v PK. K tématu vystoupí zástupci organizací: ÚP ČR Krajské pobočky v Plzni, Agentury pro podporu podnikání a investic CzechInvest, Teritoriálního paktu zaměstnanosti a MPSV ČR s projektem 22 % K ROVNOSTI(Klempírna)
Účast po registraci na: https://goo.gl/forms/OxDkXNDbldBk19QZ2

sobota 10. 11. (9:00–12:00) je spíše prostorem pro rodiče s dětmi a veřejnost.

Prezentace firem:
  9:30 – BEKO
  9:45 – Unicorn
10:00 – Value 4industry
10:15 – M&M Finance
10: 30 – Eurosoftware
10:45 – Konplan
11:00 – ADP Employer service
11:15 – DFH Haus
11:30 – Salmondo

Doprovodný program:

Kariérové poradenství – Info Kariéra – KCVJŠ / Informační a poradenské středisko pro volbu a změnu povolání při ÚP ČR Krajská pobočka v Plzni.

Zdroj: Posviť si na budoucnost

autoři: Jana Kosová , jik
Spustit audio