V Plzni se diskutovalo o budoucí podobě území Americká – Sirková

11. leden 2018

Městský Útvar koncepce a rozvoje zpracoval územní studii, která určuje jasná pravidla pro budoucí zástavbu. Veřejnost k nim mohla mít svoje připomínky. Do bývalého domu Tesco přišlo více než 350 lidí.

Většinovým vlastníkem pozemků v lokalitě ohraničené Americkou třídou, Denisovým nábřežím a Sirkovou ulicí je společnost Amádeus. Ta chtěla na místě po kulturním domu postavit obchodní komplex. Lidé to ale zamítli v referendu a firma se teď s městem soudí o náhradu škody. Zároveň ale vytvořila dceřinou společnost Ameside, která má roli investora a na základě studie připraví projekt konkrétních staveb.

Manažerem projektu je Tomáš Jícha, který příchozím slíbil, že o plánech staveb s nimi bude společnost diskutovat: „Pro nás je práce s veřejností důležitá a podstatná. Budeme veřejnosti představovat konkrétní návrhy řešení.“

Budoucí zástavba bude mít tři základní funkce - obchod, bydlení a kanceláře. „60 procent může dosáhnout dominantní funkce, ať už by to byla jakákoliv, zbylé doplňkové minimálně dvě musí mít 15 procent. Zároveň požadujeme, aby území bylo členěné ulicemi a zástavba tvořila bloky, a aby přízemí objektu bylo veřejně přístupné a vytvářelo součást živé ulice. To jsou nejdůležitější požadavky,“ řekl jeden z tvůrců studie architekt Jaroslav Holler.

Obyvatele zajímalo dopravní zatížení ulice i pravidla stavby

Několik dotazů se pak týkalo dopravního zatížení. Obyvatele například zajímalo, zda se z Americké třídy stane pěší zóna. „Město Plzeň má platné usnesení zastupitelstva, že v okamžiku, kdy bude dokončena křižovatka Belánka, tak se znovu vrátí ke zklidnění Americké třídy, ale jen v její horní části. Ve spodní části od Wilsonova mostu k vlakovému nádraží jsme o zklidnění neuvažovali,“ uvedl náměstek primátora Pavel Šindelář.

Mluvilo se také o závaznosti regulačních podmínkách budoucí výstavby. „Územní studie, která byla schválená a je vložená do územně plánovací dokumentace, je závazná nejen pro developera, ale také pro město a státní správu. To znamená, že tento dokument je závazný pro všechny,“ vysvětlil náměstek Pavel Šindelář.

Podle Tomáše Jíchy ze společnosti Ameside bude nepodstatnější průběh územních a stavebních řízení, který zásadním způsobem ovlivní postup. Nyní společnost pracuje na přípravě projektu, což by podle jejich odhadů mohlo být hotové v průběhu tohoto roku. Hned potom požádají o stavební povolení.

autoři: kos , jik
Spustit audio