V Plzni se o kontrolu zaplaceného parkovného postará nové auto s kamerami a počítačem

13. únor 2024 20:00

Plzeňský magistrát loni řešil pokuty za parkování u dvaceti tisíc aut, v letošním roce počítá, že jich ještě přibyde. Nezaplacené stání chce město důkladněji kontrolovat díky novému vozidlu s kamerami, které pořídilo.

Parkování v centru Plzně se zatím stále ještě kontroluje ručně, už brzy se to ale změní. Za několik dní ho nahradí speciální vozidlo s šesti kamerami, které je rychlejší a efektivnější. Systém ve voze dokáže pomocí umělé inteligence vyhodnotit, jestli je parkování zaplacené. „Auto může jet rychlostí zhruba 30 kilometrů za hodinu a za jízdy snímá pomocí kamer zaparkovaná auta. Nahraje záznam a program si pak sám po detekci registrační značky vozidla vystříhá fotky a porovná s databází, zda má řidič zaplacené parkovné,“ popisuje Martin Čech z plzeňských dopravních podniků. V kufru vozu je schovaný počítač, který údaje rovnou vyhodnocuje. Technologie pracovníkům výrazně šetří síly i čas.

V současné době město zkouší, jestli jsou kamery správně nastavené a zda za provozu stíhají pořizovat kvalitní snímky. Podle Michala Stočese z plzeňského magistrátu bude testování probíhat do konce února. Následně by mělo dojít ke spuštění ostrého provozu. Data z vozidla, které parkovné nemá zaplacené, pak budou přeposílána rovnou na městskou polici, kde se zkontroluje, zda jsou všechny zachycené údaje relevantní. Nakonec bude případ postoupen na magistrát k dalšímu zpracování a k informování neplatiče, jemuž bude udělena pokuta ve výši 500 korun. Celý proces by neměl trvat déle než několik dní.

Ostrý provoz se bude zatím týkat jen parkování v zóně A, postupně ale přibydou i další oblasti. Je ale nutné, aby automaty v nich byly vybavené technologiemi na snímání registračních značek.

autoři: Dominik Hron , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Nejnovější zprávy