V Plzni se otevřel další obchod SECONDHELP

19. březen 2017

Sociální obchod nazvaný Secondhelp je již třetí v řadě a otevřela ho obecně prospěšná společnost Možnosti tu jsou při Diakonii Západ. Síť obchodů s textilem nabízí použité nebo outletové oblečení a v Plzeňském kraji už má sedm poboček. Přes 80 procent zaměstnanců jsou lidé s různým zdravotním handicapem.

Lidé v Plzni poprvé navštívili prodejnu Secondhelp v roce 2010 na Americké třídě, potom se přidal obchod na Klatovské třídě, a nyní se otevřel i třetí obchod v OC Centrum na Doubravce.

Cílem projektu je poskytnout plnohodnotnou práci lidem se zdravotním znevýhodněním a vytvářet pro ně nová místa na trhu práce. „Všichni zaměstnanci u nás pracují na zkrácený pracovní úvazek čtyři hodiny denně. Mají psychosociální podporu, trénink jakým způsobem mají práci vykonávat a poměrně dlouhou dobu se zaučují. Naše vedoucí trenérka tráví s lidmi každý den a pomáhá jim posunout se ve svých pracovních dovednostech kupředu,“ uvedl Eduard Řezníček, manažer sítě Secondhelp.

„V současnosti u nás pracuje ve třech prodejnách a centrálním skladu 30 lidí se zdravotním znevýhodněním. Máme tady zaměstnance s duševním onemocněním, jsou to převážně deprese nebo stavy úzkosti. Co se týká fyzických omezení, jedná se o zaměstnance po dopravních nehodách, mají nějaké problémy se zády, a potom zde pracují lidé s mentálním postižením,“ řekla Marie Prchalová, personalistka sítě Secondhelp.

Získat práci mohou i lidi se zdravotním omezením

Zájemci o zaměstnání přicházejí do Secondhelpu buď sami, pomocí inzerátů anebo je posílají z úřadu práce. Budoucí zaměstnanci jsou podle Marie Prchalové vybíráni hlavně s ohledem na individuální schopnosti. Nezáleží na druhu zdravotního omezení či na stupni pobírání invalidního důchodu. Důležité je, zda se pro práci hodí a jestli mají zkušenosti s prodejem, se zpracováním zboží nebo šitím.

„Momentálně máme plný stav. Zájemci se u nás můžou zaevidovat, vyplníme dotazník a v případě, že se uvolní nějaké místo, tak je kontaktujeme. Hlavní podmínkou je přiznání invalidního důchodu pro invaliditu prvního, druhého a třetího stupně nebo status osoby zdravotně znevýhodněné,“ doplnila Prchalová.

V Plzni otevřeli další obchod SECONDHELP

Prodejny Secondhelp jsou nejen v Plzni, ale také v Klatovech, Sušici nebo Nýřanech a do do budoucna by organizace obchody rozšířila ještě víc. Podle Eduarda Řezníčka je v současné době rozjetý projekt pojízdné prodejny.

„Zakoupili jsme vyřazený autobus, který jsme zrekonstruovali. Vybavíme ho potřebným množstvím oblečením a budeme se snažit naše služby nabízet po pěti městech v okolí Plzně v dojezdové vzdálenosti do 30 minut. Momentálně hledáme řidiče, který by měl zdravotní omezení a řidičský průkaz na nákladní automobil,“ říká Řezníček.

Společnost Možnosti tu jsou byla založena při Diakonii Západ v roce 2007. Kromě obchodů Secondhelp provozuje také společnost plzeňský Café Restaurant Kačaba nebo firmu Zdravá svačina.

autor: mkl
Spustit audio