V Plzni vyvrcholí Slavnosti svobody vzpomínkovou akcí Díky, Ameriko!

6. květen 2013

Vojenská ležení, tábory a kempy, takový obrázek nabízí nyní centrum Plzně. Slavnosti svobody, jimiž si město připomíná osvobození americkou armádou od nacistů před 68 lety, dnes vyvrcholí vzpomínkovou akcí Díky, Ameriko!

Američtí vojáci vstoupili do města 6. května 1945 v brzkých ranních hodinách.

„Šestého května brzy ráno, někdy kolem šesté hodiny, vstoupily do Plzně tanky 16. obrněné divize pod velením velitele Nobleho a v podstatě osvobodily Plzeň, kdy ještě Němci vzdorovali. Byla tady i nějaká střelba v dopoledních hodinách a dá se říct, že od odpoledne byla Plzeň svobodná a slavila nabytou svobodu,“ připomíná osvobození Plzně americkou armádou předseda Military Car Clubu Plzeň Rudolf Bayer.

Výročí připomene i vzpomínkový akt Díky, Ameriko!, který se koná od 16.30 u stejnojmenného památníku na Americké třídě. Plzeňané v souvislosti s tím musí počítat s omezením dopravy.

„Bude zavřená Americká třída v úseku od Klatovské do Jungmannovy ulice po dobu pietního aktu a chvíli před ním, takže zhruba od 16. do 19. hodiny je zde uzavírka a výluka MHD a omezení dopravy,“ uvedla Hana Reitspiesová z plzeňského magistrátu.

Definitivní tečkou za letošními Slavnostmi svobody, které začaly už v pátek, bude promítání filmu Nickyho rodina v Muzeu generála Pattona od půl sedmé večer.

autor: mkl
Spustit audio