V Plzni vznikl nový orchestr, první koncert věnuje operetě

25. březen 2005

První koncert nově založené Západočeské filharmonie bude věnován operetě. Orchestr se publiku představí 30. března v Plzni v sále Peklo. Na koncertě s názvem Kouzlo operety vystoupí mimo jiné sólisté plzeňského divadla Michaela Havlíčková a Petr Horák. Uvedl to zakladatel orchestru Tomáš Horáček.

Západočeská filharmonie vznikla nedávno. Nápad se zrodil v hlavách dvou mladých muzikantů - hráče na lesní roh Tomáše Hlaváčka a houslisty Martina Šandy. Nový orchestr chce přilákat posluchače na takový repertoár, který jiné orchestry na západě Čech nenabízejí.

Logo

Má v úmyslu zaplnit zejména mezeru v nabídce operní, operetní a muzikálové tvorby. "Chceme také uvádět komorní i symfonická díla, která nebývají běžně na programu. Hodláme zařadit i díla současných tuzemských a zahraničních skladatelů," uvedl Horáček.

Dalším koncertem bude operní koncert s pěvkyní Evou Urbanovou a dirigentem Františkem Drsem. Uskuteční se 30. května v Pekle. V příštích dvou letech plánuje orchestr i vytvoření abonentního cyklu populárních koncertů. Chce je uvádět také v jiných městech, například v Chebu, Mariánských Lázních, Karlových Varech, Plzni a případně i v Praze.

Logo

Zájem hrát v orchestru má asi 60 hráčů. Horáček tvrdí, že není problém sehnat hráče na jednotlivé nástroje, ale vybrat ty nejlepší.

Na západě Čech již působí Plzeňská filharmonie, Západočeský symfonický orchestr Mariánské lázně a Karlovarský symfonický orchestr.

zdroj: ČTK
Spustit audio