V Plzni začal prodej ryb z městských sádek

17. prosinec 2021 21:51, aktualizováno

Kapři, amuři i štiky. V Plzni na městských sádkách u rybníka Košinář začal v pátek tradiční prodej vánočních ryb, který si nenechala ujít řada lidí. Někteří si dokonce i přivstali, aby se vyhnuli dlouhé frontě.

V Plzni na městských sádkách začal prodej vánočních kaprů. Rybáři letos vylovili z Drahotínského rybníka zhruba 20 tun ryb. Vůbec poprvé je ale spolu s nimi prodávají také lesníci, kteří můžou ryby na místě přímo zpracovat. Do Štědrého dne sice zbývá ještě jeden týden, už první den si ale pro rybu přišly desítky lidí.

Třeba pan Josef z Plzně koupil rovnou tři kapry. „Mám to pro tři rodiny, vybírám si středně velké ryby, ty velké jsou moc tučné,“ myslí si. Paní Lenka zase dává přednost amurovi, manželé Matouškovi si odnesli kapra živého a doma si ho dají do vany.

Ryby jsou jen přikrmované, nikoliv hnojené

„Máme dvě sádky plné kaprů, jednu sádku amurů a štiky, a pak ještě trochu línů,“ vyjmenoval Martin Gregar ze Správy veřejného statku města Plzně. Na přání mohou rybáři lidem kapry usmrtit a vykuchat. Letos jim pomáhají také lesníci, rybáři jim na oplátku pomohli se stromky. Vykuchat rybu zabere podle jednoho z nich pár vteřin, když se ale připravují filety, trvá to až 20 minut.

„Nejvíc jsme vylovili kaprů a amurů, kaprů bylo na pět tun,“ vypočítala mluvčí Správy veřejného statku města Plzně Radka Žáková. „Tyto ryby nejsou hnojené, pouze přikrmované a žijí v čisté vodě,“ doplnila. Prodej vánočních ryb u rybníka Košináře začal v pátek a potrvá do vyprodání nebo do 23. 12. do 12 hodin.

autoři: Karolína Sedláková , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio