V Plzni začal sbírkový den akce Europeana 1989. Historici mapují každodenní život

2. listopad 2013

V Česku unikátní sbírkový den začal v Plzni. Lidé mohou do Západočeského muzea přinést své vzpomínky nebo věci, které se vážou k roku 1989. Akce je součástí evropského projektu Europeana, který chce zachytit přelomové období konce osmdesátých a začátku devadesátých let.

„Vzpomínky na rok 1989 se již odehrály v Polsku, v Pobaltských státech, v Rumunsku. Po České republice bude pak následovat Německo a Maďarsko. Smyslem je porovnat vzpomínky lidí z různých států na 80. léta a rok 1989,“ vysvětluje ředitel historického muzea Pavel Douša.

V muzeu je připraveno pět historiků, kteří budou s lidmi do 18. hodiny diskutovat, nahrávat jejich vzpomínky nebo digitalizovat donesené předměty a materiály.

Muzejníky zajímají lidské osudy a příběhy. Ale třeba také legitimace, fotografie, letáky, obaly od dobových potravin, domácí spotřebiče, nebo věci spojené s exilem.

To vše podle nich pomůže vytvořit unikátní soubor, který poskytne obraz každodenního života lidí v přelomovém, a podle historiků ne zcela muzejně zmapovaném období dějin.

„Přinesla jsem hlavně noviny – Svobodné slovo, Mladá fronta - a dvě brožury. To měl doma syn, protože v té době studoval v Praze. Musela jsem se ho zeptat, protože to byly jeho poklady,“ ukazuje osmdesátiletá Jaroslava Nováková, která přišla přispět jako první.

Každý příchozí u vchodu uvede jméno a kontakt, dostane číslo a pokračuje ke kurátorům, kteří ho pouští dál je skenerům.

„Bývalý poslanec pan Nerad nám přinesl celou krabici svých materiálů, ať už z lokální politiky nebo ze svého poslancování v České národní radě. Materiály procházíme a ty historicky cenné skenujeme,“ popisuje Petr Roubal z Ústavu pro soudobé dějiny, který obsluhuje několik skenerů.

Sbírkové akce se kromě Plzně v listopadu uskuteční ještě v Hradci Králové, Praze, Olomouci a Opavě.

autor: čer
Spustit audio