V Plzni začal svoz vánočních stromků

10. leden 2023 16:50, aktualizováno

Vánoce už dávno skončily a poslední připomínkou jsou stromečky, které v pondělí v Plzni začalo svážet speciální auto. Stromky skončí ve spalovně.

Plzeňané mohou vyhazovat odstrojené stromky vedle nádob na separovaný odpad, aniž by to znamenalo založení černé skládky. „V případě sídlišť je vzhledem k hustotě populace možné je dát i na jiná místa, ale hlavně vždy tak, aby byly dobře viditelné a naši pracovníci je mohli najít. Není dobré odložit stromek například do vnitrobloku, kde ani nejsou žádné odpadní nádoby,“ vysvětluje Jan Šneberk, technický náměstek společnosti Čistá Plzeň.

Stromečky by měly být odzdobené. Nevadí, když na nich zbyde nějaký háček z ozdoby či čokoládové kolekce, ale nesmí na nich být žádný plast, neměly by být zabaleny do igelitu, sítě a podobně. Lidé by také neměli z kmenu osekat větve a ty odložit samostatně, pro manipulaci je mnohem lepší, když strom zůstane v jednom kuse.

Vánoční stromky poslouží ve formě štěpky jako palivo a obyvatele Plzně ještě na chvíli zahřejí. Každý den naplní posádka popelářského vozidla jedno auto, do něhož se vejdou až dvě tuny stromků. Největší nápor očekává svozová firma v následujících dvou týdnech.

autoři: Martina Klímová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio