V Plzni začala fungovat nová lesní školka, provozují ji skauti

1. září 2014

Se začátkem školního roku zahájila v Plzni provoz nová lesní školka Medvíďata. Jedná se o první zařízení v Plzeňském kraji, které provozují skauti. Školka bude fungovat po celý týden v klubovně skautského střediska Stopa v lesích u Boleveckých rybníků. Děti ale nevozí rodiče až do budovy, nýbrž je odevzdávají učitelům na určeném místě.

Rodiče se svými dětmi přišli na místo srazu v sedm hodin ráno. Po kontrole docházky nastalo loučení, které se neobešlo bez slziček. Na svoji první cestu do lesní školky se děti vypravily řádné oblečené a obuté.

Jako čtyřletá Bibi. „Mám gumovky, vestičku a pláštěnku,“ vypočítává. Kilometrová cesta, kterou děti absolvují každý den, zabrala asi půl hodiny.

Ve školce mají děti k dispozici velkou hernu, ložnici, jídelnu a sociální zařízení. Některé drobnosti se dodělávají za provozu.

„Chybí nám ještě spousta věcí. Budeme tady mít dřez, kde si děti budou samy mít nádobí, velkou interaktivní dřevěnou mapu s kuličkami, na stěnách obrázky, v mašinkách fotky dětí podle ročního období, kdy se narodily. Přibudou šoupací dveře s tabulí a poličky,“ popisuje vedoucí učitelka Martina Čejková.

Dětem drobné nedodělky nevadí a na nové prostředí si rychle zvykají. „V lesní školce máme stravování zajištěno tak, že svačiny si připravujeme sami a obědy vozíme z vegetariánské restaurace. Každé dítě má do školky donesený vlastní spacák a karimatku a budou spát na zemi na koberci,“ říká asistentka učitelky Lenka Chvalová.

Sama do školky dává svou téměř tříletou dceru. „Hlavní výhodu vidím v pobytu venku, v tom, že se děti mohou rozvíjet hlavně po fyzické stránce. Také v menším kolektivu, kdy se jim učitelé mohou věnovat individuálně. I v tom, že děti v lesních školkách jsou otužilejší, a tudíž méně nemocné než v klasických školkách,“ dodává.

Provoz nové lesní školky je celodenní od pondělí do pátku.

autor: mkl
Spustit audio