V Plzni začala výstavba vědeckotechnického parku

Stavba Vědeckotechnického parku Plzeň (VTP) za čtvrt miliardy korun, z čehož tři pětiny dá Evropská unie, začala v závěru minulého týdne (22.9.) Areál těsně vedle zaplněné stodvacetihektarové průmyslové zóny Borská pole bude od září příštího roku nabízet nájemní prostory desítkám progresivních firem, jež si nemohou dovolit vlastní výzkum a vývoj. Na 5000 metrech čtverečních by mělo najít práci 400 výzkumníků a vývojových pracovníků.

Plzeň je jedním ze čtyř měst, která podobnými investicemi lákají high-tech firmy s vysokou připadnou hodnotou a přestávají podporovat montážní závody," uvedl na zahájení stavby ministr průmyslu Martin Říman. Podle něj je Plzeň v přitahování progresivních a inovativních opět vepředu. Podobně jako před 12 lety, kdy jako jedno z prvních měst otevřela zónu Borská pole o rozloze 120 hektarů.

Laboratoř - výzkum

Primátor Miroslav Kalous uvedl, že město musí nyní co nejvíce podporovat "znalostní ekonomiku". Vedení města Plzně minulý týden rozhodlo, že cenou pozemků, infrastrukturou a rychlejším schvalovacím režimem bude podporovat pouze firmy s vlastním výzkumem a vývojem, které změní kvalitu pracovní síly. Podle primátora, v posledních třech letech je patrný trend zpomalení tempa ekonomického růstu a výsadní postavení nejdynamičtějšího města po Praze se začíná ztrácet. Plzeň se propadla na čtvrté místo v zaměstnávání vysokoškoláků.

První firmy vstoupí do VTP v září příštího roku. Západočeská univerzita, která má zástupce v představenstvu i dozorčí radě VTP, jako partner projektu, přesune do parku výzkumné pracoviště Nové technologické centrum. Pracoviště by se mělo stát vlajkovou lodí vědeckého výzkumu.

Fakulta elektrotechnická ZČU
autoři: ČTK , Směna ČRo Plzeň
Spustit audio