V Plzni začíná 43. ročník festivalu Smetanovské dny

Festival Smetanovské dny nabídne okolo dvou desítek koncertů a zavítá kupříkladu do katedrály sv. Bartoloměje, Měšťanské besedy či do Návštěvnického centra Plzeňského Prazdroje.

Na zahajovacím koncertu se 2. března v Měšťanské besedě od 19 hodin představí Norimberští symfonikové a Alexander Blettenberg, který zahraje na klavír a zároveň se chopí i dirigování. Koncert nabídne předehru k tragédii Egmont a Koncert pro klavír a orchestr č. 3 c moll od Ludwiga van Beethovena, a dále variace Enigma od Edwarda Elgara.

V rámci festivalu se uskuteční také Hollywoodský dvojkoncert. Ten rozezní opět prostory Měšťanské besedy. Stane se tak 17. března v časech 9:30 a 11:30. Vystoupí Plzeňská filharmonie a dirigentské taktovky se ujme Chuhei Iwasaki. Zazní největší hity hollywoodských filmů.

Sál Měšťanské besedy bude patřit i závěrečnému koncertu, na kterém 6. dubna od 19 hodin v čele s šéfdirigentem Chuheiem Iwasakim vystoupí společně s Plzeňskou filharmonií a Českým filharmonickým sborem Brno sólisté: Alžběta Poláčková, Václava Housková, Václav Vallon a Roman Janál. Zazní oratorium Stabat Mater od Antonína Dvořáka.

Mezi doprovodné akce se řadí například 43. plzeňské mezioborové sympozium, výstava ve Studijní a vědecké knihovně Plzeňského kraje s názvem: Na cestě – putování po regionu v 19. století, nebo výstava v Západočeské galerii v Plzni: Umění předlouhého století a paměť lidské chůze.

43. ročník festivalu Smetanovské dny potrvá od 2. března do 6. dubna. Kompletní program naleznete na webu smetanovskedny.cz.

autor: Anděla Blažková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio