V Plzni začne fungovat pobočka německého úřadu práce

24. duben 2012

Německý úřad práce otevře v květnu svoji pobočku v Plzni. Čechům, kteří budou mít zájem pracovat v Německu, bude k dispozici první tři středy v měsíci v prostorách plzeňského úřadu práce. Lidé se dozvědí jak napsat životopis, seznámí se s rozdíly v pracovním právu a dalšími důležitými fakty.

V německé kanceláři pracovního úřadu se budou střídat tři poradci, kteří budou úřadovat od 9:00 do 16:00 hodin. Zájemcům o práci tu bude k dispozici nabídka úřadu práce z Německa nebo možnost zaregistrovat se jako zájemce o práci v Německu. Němečtí poradci, kteří budou dojíždět do Plzně, se budou snažit komunikovat se zájemcem česky, navíc se bude pohovorů účastnit i čeká poradkyně úřadu práce, která s překladem pomůže.

Podle poradkyně krajské pobočky úřadu práce v Plzni Lenky Kastnerové, zájemce vyplní různé formuláře a pak se mu z německého úřadu práce za čtyři týdny ozvou a domluví tam s nimi schůzku. V rámci této schůzky mu pomohou z životopisem a proberou s ním nabídky práce podle jeho vzdělání a praxe.

Také není vždy hlavní mluvit plynně německy, záleží totiž na druhu práce. Pokud půjde zájemce o práci dělat pomocné práce na stavbě, obráběče nebo svářeče, tak znalost německého jazyka není nutností. Nejvíce poptávané jsou v současné době oblasti hotelnictví, gastronomie, zdravotnické a technické profese. Jen Bavorsko, kde je čtyřprocentní nezaměstnanost, nabízí zhruba 30 tisíc volných pracovních míst.

Česká pobočka úřadu práce v Německu zatím chybí. Německá kancelář v Plzni začne fungovat od 2.května.

autor: mkl
Spustit audio