V Plzni zahájilo provoz Centrum duševního zdraví

8. květen 2019 09:35

Pomáhat psychicky nemocným lidem přímo u nich doma a udržet je mimo léčebny a nemocnice. To jsou hlavní cíle Center duševního zdraví, která vznikají po celé České republice. V pořadí šesté se otevřelo v Plzni.

Centra duševního zdraví propojují zdravotní služby se sociálními. Jejich základem je tým, ve kterém pracují společně psychiatři, psycholog, zdravotní sestry nebo sociální pracovníci a ti pomáhají klientům v jejich domácím prostředí.

V Plzni zahájilo nově provoz Centrum duševního zdraví

„Tým vyjíždí za klientem a více než polovina práce by měla být v jejich prostředí, na úřadech, u nich doma. Měla by je podporovat v tom, jak žít s tou nemocí, jak využívat kapacity společnosti okolo. Služba by je měla podporovat v přípravě na práci a měla by jim umožňovat žít ve vlastním bytě či domě,“ vysvětlil Petr Moravec ze spolku Ledovec.

Jak doplnila vedoucí týmu Jana Nouzecká, další část péče se týká případné hospitalizace, ke které dochází při zhoršení stavu klienta: „Vzhledem k tomu, že většinou s klienty spolupracujeme dlouhodobě, tak plánujeme i to, že může k hospitalizaci dojít. Bavíme se o tom, jak to zvládnout co nejlépe, a aby to pro ně bylo přijatelné a v lidských podmínkách. Zároveň, aby byla hospitalizace co nejkratší a nejefektivnější. To znamená, že se domlouváme i s ošetřujícími lékaři, pokud klient souhlasí.“

Pro dobro klienta všichni spolupracují

Centrum duševního zdraví spolupracuje například s Psychiatrií ve Fakultní nemocnici Plzeň a podle přednosty kliniky Jana Vevery je spokojenost na obou stranách. „My poskytujeme docela dobrou lůžkovou péči, a i v ambulantní péči, v porovnání se světem, poskytujeme velmi dobrou péči, ale nemáme nic mezi tím. Právě Centra duševního zdraví vyplňují zatím to volné a pusté místo mezi hospitalizací a domácí péčí. Takže já jsem strašně rád,“ řekl Jan Vevera.

Pilotní provoz center, tedy prvních 18 měsíců, platí Ministerstvo zdravotnictví z prostředků Evropské unie. Pak financování převezmou zdravotní pojišťovny. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha z hnutí ANO bude v České republice třicet Center duševního zdraví do roku 2022. „Aktuálně jich máme pět. Letos bych jich mělo vzniknout dalších 13. Z evropských zdrojů bude celkem financováno 30 Center duševního zdraví. Cíl, který je v řádu až dvaceti let, je sto Center duševního zdraví po celé České republice,“ dodal ministr Vojtěch.

Díky tomu by v Psychiatrických nemocnicích a léčebnách měly ubýt tisíce lůžek.

autoři: Jana Kosová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio