V Plzni zítra začíná festival Můj život se strachem

16. říjen 2017

Jde o 6. ročník akce, která návštěvníkům zprostředkovává vybraná sociální témata pomocí kulturních zážitků. V minulých letech to bylo například stáří, HIV pozitivita, závislosti nebo rodina. Letos je ústředním tématem strach.

„Strach v současné době hýbe společností. Většina lidí se bojí a nejsou to jen jejich osobní strachy. Jsou to i strachy kolektivní. Například nyní jsou to volby nebo otázka uprchlíků. Pohybujeme se mezi mediálními zprávami, které jsou plné strachu,“ vysvětlila ředitelka festivalu Marcela Mašínová z pořádajícího spolku PaNaMo, proč letos organizátoři vybrali téma strach. Festival zahájí v plzeňském Moving Stationu výstava fotografií onkologicky nemocných žen.

„Autory fotografií jsou studenti Střední a vyšší školy reklamní a umělecké tvorby Michael. Jsou to ženy v situaci, kdy se například dozvěděli svoji diagnózu, tedy že mají rakovinu prsu. Nebo ženy, které absolvovaly nějaký nezvratný zákrok. Najednou fotografie dostávají jiný smysl a člověk se na ně dívá jinak,“ představil výstavu dramaturg festivalu Jan Anderle.


Multižánrový festival Můj život s…, který si letos zvolil jako hlavní téma strach, můžete navštívit od 17. 10. do 14. 11. 2017. Podrobný program najdete zde.

Vernisáž výstavy proběhne 17. října v 18 hodin a její součástí bude beseda o tom, s jakými strachy bojujeme a jakým způsobem se lze se strachem vyrovnat. S návštěvníky vernisáže si na toto téma popovídají psychiatr Stanislav Kudrle, přední český odborník na závislosti, který je pro letošní rok garantem festivalu, Tomáš Svoboda, vedoucí lékař Onkologické a radioterapeutické kliniky Fakultní nemocnice Plzeň – Lochotín a psycholožka Marie Zemanová.

Festival nabídne divadelní představení, filmovou projekci i módní přehlídku

Téma strach se objeví také ve dvou divadelních představeních, které festival nabízí. Prvním je inscenace z období protektorátu Ticho, nahrává se! divadelního spolku Tygr v tísni. Druhým představením je inscenace Teátru Vaštar, která vznikla volně na motivy knihy Williama Goldinga Pán much a má název Svině, ostrov 2017.

Zatímco divadelní představení mají temnější, vážnější ráz, obě filmová představení, která festival nabídne, jsou naopak velmi pozitivní. Prvním je dokument Earth: Den na zázračné planetě. Druhým celovečerní debut Pavla Jurdy s názvem Jmenuji se Hladový bizon.

Součástí festivalu je i tradiční Čítání lidu Divadla MY. Jeho členové budou tentokrát číst z knih o strachu, obavách, fobiích i nočních můrách. Festival 14. listopadu uzavře v plzeňské Papírně netradiční módní přehlídka pro překonání strachu. V nabídce festivalu je poprvé.

autoři: čer , jik
Spustit audio