V Poběžovicích vystoupí japonské divadlo

14. říjen 2005

Japonská herečka Kazuko Jošijukiová předvede v Poběžovicích monodrama o hraběnce Micuko, která v českém městečku žila počátkem 20. století. Představení se hraje 13 let v tokijském hotelu Palace a letos ho kromě Poběžovic uvidí ještě Brusel a Štrasburk.


Byla jednou z prvních žen v japonské historii, která se provdala za muže ze západu. Narodila se roku 1874 v Tokiu. Jako sedmnáctiletá se provdala za rakousko-uherského diplomata, hraběte Heinricha Coudenhove-Kalergi, a nikdy se už do Japonska nepodívala. Hrabě se v roce 1896 vzdal diplomatické kariéry a žil na svém poběžovickém panství, kde o deset let později zemřel. Micuko sama vychovávala sedm dětí a spravovala celé panství. Pak se ho ujal její nejstarší syn Jan a Micuko žila s mladšími dětmi v nedaleké Pivoni. V roce 1925 přesídlila k dceři do Vídně, kde v roce 1941 zemřela.

Kazuko Jošijukiová je podle pořadatelů jednou z nejznámějších japonských hereček, stejně jako divadelní režisérka Jasuko Ohmačiová. Monodrama Micuko je její originální dílo, které se v Japonsku a Evropě hraje od roku 1993. Poslední představení bude v prosinci v Tokiu.
autor: Směna ČRo Plzeň | zdroj: ČTK
Spustit audio