V Postřekově na Domažlicku si uspořádali skromný masopust

17. únor 2021 19:00, aktualizováno

Ani letos v době koronavirové pandemie si nenechali v Postřekově na Domažlicku tradiční masopustní průvod vzít. Alespoň pár masek obešlo obec, a dokonce se i zpívalo.

Současná vládní opatření omezila i oblíbenou lidovou tradici, jakou je masopust. V Postřekově na Domažlicku byl průvod mnohem skromnější než obvykle a všechno dopředu tajili. Masopustní průvod tak nakonec vidělo jen pár lidí.

Svatba, masopust, kat, smrt, jeptišky nebo medvěd. Všechny tyto masky byly k vidění v masopustním průvodu. Rozestupy mezi maskami se tvořily přirozeně, protože tempo průvodu bylo celkem rychlé.

Masopustní průvody v Postřekově bývají několikanásobně delší

„Za průvody obvykle jezdí ještě traktory a alegorické vozy a masek jde několik desítek,“ sdělil vedoucí Národopisného souboru Postřekov Petr Buršík. Masopustní veselí trvá za normálních okolností v Postřekově několik dní.

Letos masky obec rychle obešly a následovalo odsouzení Masopusta k smrti utopením. „Dozpívali jsme, dotancovali a od půlnoci už budeme hodní a začíná půst,“ uzavřel Petr Buršík. Přihlížející byli rádi, že se doba zpěvem, hudbou a maskami trochu zpříjemnila a doufají, že příští rok bude moci masopust probíhat standardně.

autoři: Jan Markup , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio