V Přešticích má vzniknout pobočka plzeňského gymnázia

Odloučená pobočka plzeňského gymnázia na Mikulášském náměstí má vzniknout v asi 20 kilometrů vzdálených Přešticích. Studenti by zde měli v areálu základní školy absolvovat první čtyři roky šestiletého gymnázia, poslední dva by měli strávit v domovském gymnáziu v Plzni. Studium mají končit v Plzni, aby si zažili prostředí celého gymnázia a sjednotili před maturitou vědomosti se žáky z Plzně.

Starosta Přeštic Antonín Kmoch řekl, že vznik gymnázia byla iniciativa téměř šestitisícového města. To o jeho zřízení usiluje dlouhodobě a s prostory pro střední školu se počítalo už při stavbě moderního areálu základní školy, Potřebné kapacity má i školní jídelna a kuchyně.

První studenti by mohli začít studovat v Přešticích na gymnáziu ve školním roce 2008/2009. Do té doby by se měl podle náměstka hejtmana Plzeňského kraje Václava Červeného zajistit dostatečný počet kvalitních učitelů a vybavit některé prostory, například laboratoře. Záměr kraje musí nejdříve schválit ministerstvo školství.

Studentky

Podle Červeného jsou odloučená pracoviště škol i na jiných místech kraje - je to ekonomicky výhodnější než vznik nových škol. Založení nového subjektu by totiž přinášelo neúměrné provozní náklady a paušální výdaje. Řekl, že ekonomicky platí, že pokud nemá školský subjekt alespoň 300 žáků, tak se začínají objevovat problémy s úvazky mezi učiteli, zvyšují se výdaje a prodražuje se provoz. V kraji je podle něj 14 krajských, církevních a soukromých gymnázií, což pokrývá potřeby regionu.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio