V přírodní rezervaci Karlův Hvozd v Karlových Varech přibyde přes tři tisíce dubů

17. duben 2024 12:15

Pracovníci Lázeňských lesů a parků vysazují stromy v přírodní rezervaci Karlův Hvozd. Celkem zde bude vysazeno tři a půl tisíce dubů.

Přírodní rezervace Karlův Hvozd, vyhlášená v roce 2022, se rozkládá na téměř 130 hektarech a skládá se ze tří částí, které se nachází v okolí Jeleního skoku, Goethovy rozhledny a vyhlídky Karla IV. Tato území se vyznačují obtížným terénem, vystupujícím zejména nad údolím řeky Teplé a svahy pravého břehu Ohře.

Právě díky své nepřístupnosti zde přežily fragmenty starých bučin s bohatým množstvím mrtvého dřeva, které slouží jako důležitý ekosystém pro mnoho druhů živočichů i rostlin. Mrtvé dřevo poskytuje útočiště například netopýrům, vyskytují se zde i vzácné druhy rostlin jako například bělozářka liliovitá (Anthericum liliago) nebo lilie zlatohlavá (Lilium martagon).

Nová přírodní rezervace Karlův hvozd

Vysazením nových dubů se Lázeňské lesy a parky snaží o obnovu přirozeného charakteru této rezervace. Dub je původním stromem tohoto území a jeho přítomnost zde pomůže posílit a zachovat ekosystém.

Karlův Hvozd leží uprostřed karlovarských lázeňských lesů, které jsou protkány sítí stezek a cest. Péčí o toto území je pověřena správa CHKO Slavkovský les, která se společně s Lázeňskými lesy a parky stará o zachování přírodního bohatství Karlových Varů a okolí.

Spustit audio