V průmyslové zóně v Poběžovicích se jako první usídlila firma Hesti

Pražský výrobce návěsů a přívěsů nákladních vozidel Hesti je první firmou, která už příští měsíc zahájí výrobu v nové osmnáctihektarové zóně v Poběžovicích. Největší volná průmyslová plocha v Plzeňském kraji, poblíž hlavního tahu Plzeň-Domažlice-Folmava, podpoří rozvoj regionu s nedostatkem práce a desetiprocentní nezaměstnaností.

Starosta města se 1750 obyvateli Hynek Říha uvedl, že Hesti zaměstná v první fázi 20 lidí, do konce roku 50 až 70. Podnik koupil 1,5 hektaru a dokončuje první halu. Zastupitelstvo už schválilo prodej dalšího jednoho hektaru, kde má začít velmi brzy stavba druhé haly.

Pražská firma bude vyrábět kamionové návěsy podle francouzské licence Samro. Jsou to ojedinělé šroubované konstrukce, při opravách se vymění pouze díly. Z Poběžovic se budou vozit do bývalé východní Evropy a do Německa. Na Hesti naváží dodavatelé kovových, dřevěných a plastových polotovarů.

nákladní kamion

Ryze česká firma, která dosud s návěsy a přívěsy pouze obchodovala, bude mít v Poběžovicích svůj první výrobní závod s orientací na export i na český trh. Jednoznačnou výhodou je blízkost hranice.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio