V Radnicích na Rokycansku padl nový rekord v hodu rybářským prutem

14. červenec 2013

Na jezeře v Radnicích na Rokycansku padl v sobotu rekord v hodu rybářským prutem na dálku. Tomáš Blažek z Kolína tam překonal svůj několik let starý rekord 143,75 metrů o více než 20 metrů a hodil nově rovných 167 metrů.

Na břehu radnického jezera se sešlo skoro 30 rybářů. Seděli u svých stanů nebo bivaků, nahozené dva pruty a snažili se chytit nějakého kapra. Soutěžilo se o největší a nejtěžší úlovek.

V jezeře plavou 10 až 15kiloví kapři, ale výjimkou není ani dvaceti kilový kousek. Ryby jsou trofejní a nikdo tady kapry nezabíjí ani nesmaží. Zdejší rybáři loví metodou ‚chyť a pusť‘ a většina z nich ani kapry nejí.

Součástí akce byl i pokus o překonání rekordu v hodu rybářským prutem na dálku. Nikdo zde ale neházel prutem jako klackem nebo oštěpem, jak název mylně napovídá, ale klasicky se nahazuje vlascem.

O překonání vlastního rekordu se pokusil jeden z nejznámějších českých lovců těžkých kaprů Tomáš Blažek z Kolína. Jeho největší kapr chycený v českých vodách vážil 35 kilo.

Před několika lety hodil na dostihové dráze olůvko na vlasci skoro 144 metrů daleko a včera se snažil svůj rekord pokořit. Jeho výkon sledoval komisař pelhřimovské agentury Dobrý den, aby případný rekord zaznamenal do České knihy rekordů.

Tomáš Blažek se nejprve na břehu Radnického jezera rozcvičil a protáhl si svaly. Poté několikrát pokusně nahazoval s 90gramovým olůvkem a krmivem pro kapry. Na hladině jezera byly umístěny bójky - první po 100 metrech a další po 20, takže bylo vidět, kam až dohodil.

Tomáš Blažek z Kolína, který na jezeře v Radnicích na Rokycansku překonal svůj dosavadní rekord

Už při cvičných pokusech i se zraněným a zalepeným prstem hodil 167 metrů. Naostro se mu pak podařilo svůj původní rekord 143,75 metrů překonat a nově hodil rovných 167 metrů. Tento výkon bude zaznamenán do České knihy rekordů.

„Dneska to bylo o podstatný kousek dál. Vítr nebyl, podmínky byly, si myslím, dobré, malinko pofukovalo, ale žádný extrém. Házelo se dobře na tři hody,“ popisuje Tomáš Blažek bezprostřední pocity po zdolání rekordu a dodává:

„Při rozcvičce jsem si zapomněl dál izolačku, tak jsem si krásně rozřízl prst, takže jsem ani neměl ani cit v tom prstu, takže si myslím, že by to možná letělo dál. Tak zas je to kam posouvat.“

autoři: mkl , Marína Dvořáková
Spustit audio