V Šitboři na Domažlicku opravují kostel svatého Mikuláše

27. duben 2018 09:35

O kostel se už tři roky stará spolek Mikuláš. Na opravu kulturní památky půjde letos 600 tisíc korun z Česko- německého fondu budoucnosti a 700 tisíc dá ministerstvo kultury. Sakrální stavba je jednou z nejstarších v regionu a zároveň celá staletí symbolizuje společné dějiny Čechů a Němců.

Gotický kostel byl dostavěn ve 14. století. Ve druhé polovině 17. století pak barokně přestavěn, byly upraveny interiéry a přistavena věž s osmibokým patrem a protáhlou bání s cibulkou.

V roce 2015, kdy se spolek Mikuláš začal snažit o záchranu památky, byl kostel v havarijním stavu a zbyly z něj v podstatě jen ruiny. Částečně se dochoval původní presbytář a některé gotické klenby.

Zatím je opravená střecha nad zadní částí presbytáře. Další opravy by se měly zrealizovat v dalších letech.

„Letos by se měla dodělat střecha presbytáře a pravděpodobně postavit část zdí a báně věže. Cílem je věž i presbytář opravit do roku 2019. Další opravy, tedy zastřešení s obnovou zdí, bychom podle prvních odhadů měly předběžně dokončit v roce 2023. Vše ale záleží na peněnzích,“ uvedl místopředseda spolku Mikuláš v Šitboři na Domažlicku, Ivo Dubský.

Kostel ukrýval také jednu ušatou záhadu

„Našli jsme například náhrobek, kde jsou nad sebou dvě postavy, jejichž obličeje mají jedno ucho oslí a druhé jim chybí. Historici se přeli, jestli je to náhrobek nějaké skutečné osoby či ne. A vypadá to, že poslední majitel Coudenhove- Kalergi z Ronšperku z Poběžovic si udělal pro historiky žert, a jedná se jen o vtip z 19. století,“ vysvětlil Ivo Dubský.

Obnovený kostel by měl sloužit jako víceúčelová stavba. Konat se zde budou nejen občasné bohoslužby, ale také různé výstavy, koncerty, přednášky a další kulturní akce.

V kostele by měla být například expozice o největším zdejším rodákovi Janu ze Šitboře, a spolek Mikuláš zvažuje i expozici o zaniklých obcích, které patřily pod zdejší farnost.

autoři: Martina Klímová , jik
Spustit audio