V Sokolově předají v září lanový most veverkám

Lanový most pro veverky v Sokolově se stává skutečností. Radnice začala s jeho stavbou v těchto dnech. Lávka, která umožní hlodavcům bezpečný pohyb nad silnicí mezi Zámeckým parkem a Husovými sady, je součástí projektu výsadby keřů, jenž mají sloužit jako protihluková clona. Na tu město získalo dotaci z programu na ochranu životního prostředí od jednoho z českých pivovarů. Jak řekla vedoucí odboru rozvoje města Věra Tomsová, radnice se neobává, že by veverky most nevyužívaly.

Zatímco keře oddělí oba parky od rušné silnice, most z lan, který bude porostlý popínavými rostlinami, by měl sloužit veverkám, aby se bezpečně dostaly přes vozovku. Byla vybrána hnědá lana se zeleným propletením, protože na žlutém by se veverka bála.

Veverka

Pracovníci radnice předpokládají, že veverky pochopí, že cesta přes most je bezpečnější než cesta přes silnici a pro zvířata přirozenější. Jak uvedla Věra Tomsová, obavy má radnice spíše z vandalů. Most je dimenzován pro veverky. Ptáci si tam sednout můžou, ale lidi neudrží. Most bude proto hlídat bezpečnostní kamera.

Podle projektu žijí v parcích nejméně čtyři veverky. Další párek budou při příležitosti dokončení mostu do parku vypuštěn. Přispěl na ně jeden sokolovský podnikatel. Aby ale mohla radnice veverky vypustit, potřebovala souhlas krajského úřadu.

děti a veverka

V současné době radnice upravila zeminu podél silnice a vyndala současné keře, které použije jinde. Zřejmě druhý nebo třetí týden v září plánuje radnice oficiální otevření mostu a předání veverkám.

autor: Jiří Brechličuk
Spustit audio