V Sokolově se už podruhé učí lékaři operovat šedý zákal

3. listopad 2005

Oční chirurgové z celé země se učí v Sokolově operovat šedý zákal. Tři desítky účastníků takzvané kataraktové školy si mohou kromě přednášek a sledování živých přenosů z operací vyzkoušet postup i na prasečích bulvách. Na čtyřdenním semináři přednáší špičkoví odborníci na šedý zákal z Česka. Sokolovské oddělení je jedním z předních pracovišť v Česku. Ročně tu lékaři provedou na 1500 operací šedého zákalu.


Kromě toho mohou začínající operatéři sledovat na projekčním plátně živě přenášené operace z očního oddělení sokolovské nemocnice. Denně zhlédnou čtyři.

S nápadem na pořádání kataraktové školy přišlo sokolovské oční oddělení loni. Důvodem byl na velký počet mladých lékařů, kteří si potřebovali operaci vyzkoušet. Pacienti dnes požadují, aby tyto zákroky byly precizně zvládnuty, a pokud oční chirurg má kde si to vyzkoušet, může předejít komplikacím.

Sokolovské oddělení je jedním z předních pracovišť v Česku. Pokud nenastanou komplikace, pacienti už po třech dnech mohou oddělení opustit s dobrým zrakem.
autor: Směna ČRo Plzeň | zdroj: ČTK
Spustit audio