V souvislosti s tzv. pamlskovou vyhláškou se v Plzni zvedl zájem o Zdravé svačiny

10. leden 2017

Se začátkem roku vstoupila v platnost takzvaná palmsková vyhláška, která ve školních bufetech a automatech zakazuje prodej nezdravých potravin. Zatímco na mnoha školách provozovatelé bufetů zavírají, v Plzni se zvedl velký zájem o sociální podnik Zdravé svačiny, který spadá pod Diakonii Západ. Podnik zaměstnávající lidi se zdravotním znevýhodněním tři roky dodává do několika škol zdravé občerstvení. Provozuje i několik školních bufetů.

Sociální podnik Zdravé svačiny začínal před třemi lety se třemi až čtyřmi zaměstnanci. Od té doby se firma značně rozrostla. V souvislosti s vydáním pamlskové vyhlášky, jak potvrzuje vedoucí projektu- Jiři Krzanowski, zájem o zdravé svačiny stále roste: „Tím, že ze škol zmizely nejen automaty, ale i provozovatelé spousty bufetů, začaly se na nás školy obracet. V průběhu ledna bychom chtěli otevřít další čtyři až pět bufetů. Jednu prodejnu připravujeme dokonce i mimo Plzeň, a to v Horní Bříze.“

Sociální podnik Zdravé svačiny začínal před třemi lety se třemi až čtyřmi zaměstnanci. Od té doby se firma značně rozrostla

V nabídce projektu Zdravá svačina jsou všechna jídla připravená z kvalitních surovin. Děti si mohou pochutnat na houskách s různými pomazánkami, 100 procentní šunkou, ale i na salátech či jogurtech s ovocem a 85 procentní čokoládou.

„Přímo ve výrobně firmy pracuje na ranní směně 12 lidi a na odpolední potom čtyři nebo pět. Další pracovníky máme přímo v našich prodejnách ve školních bufetech a kavárnách,“ říká Jiří Krzanowski.

„Zdravé svačiny“ jsou ještě zdravější

Ani této firmě se však změny nevyhnuly, i zde museli dle požadavků upravit nabídku. Podle Jiřího Krzanowkiho byl pro řadu provozovatelů bufetů největší problém vybrat doplňkový sortiment, který by dle pamlskové vyhlášky bylo možné prodávat. Většina dětmi oblíbených sušenek a müsli tyčinek totiž nesplňuje vyhláškou danou normu.

Zájem o nabízený sortiment je velký

Bufet se Zdravou svačinou mají například na 11. Základní škole v Plzni na Borech. „Přivezené zboží většinou nestihnu ani dát do vitríny, jak rychle se prodává. Zájem je skutečně velký,“ uvedla prodavačka Petra Trylčová.

Některé děti chodí nakupovat do prodejny pravidelně, jiné jen občas. O tom, že jim zde chutná, svědčí hlavně to, že během dvou přestávek je téměř veškeré zboží z bufetu vyprodané.

autor: jik
Spustit audio