V šumavských obcích a v Plzni bodoval Schwarzenberg, přesto v kraji prohrál

26. leden 2013

Nový český prezident Miloš Zeman uspěl také v Plzeňském kraji. Získal zde 54,36 procent hlasů a porazil Karla Schwarzenberga se 45,64 procenty. Zeman zvítězil ve všech okresech v kraji kromě Plzně, kde naopak bodoval šéf diplomacie a TOP 09.

Také v mnoha šumavských obcích hlasovali voliči pro Schwarzenberga. Do výsledků se tam promítly hlasy několika stovek přespolních voličů s voličskými průkazy. Na Horské Kvildě získal Schwarzenberg skoro 90 procent hlasů, na Modravě pak téměř 80 procent.

Porážky ministra zahraničí lituje Jaroslav Lobkowitz z vedení plzeňské TOP 09.

„Já jsem minulý týden mluvil s Karlem Schwarzenbergem a on říkal, že počítá s tím, že to dopadne 45 ku 55. To znamená on to přesně odhadl. Vlastně s tím počítal. Podle mě je to škoda pro nás, jak pro TOP 09, tak možná i pro republiku. Protože si myslím, že Schwarzenberg je ve světě známější a umí možná lépe reprezentovat. Ale není to žádná katastrofa, protože prezident u nás nevládne,“ vysvětlil.

Za neúspěchem je podle něj možné hledat několik příčin. „Karel Schwarzenberg má bohužel některá negativa, to znamená, že je mu někdy špatně rozumět. A na to tady lidé dost dají. A teď v poslední době proti němu byla taková dost ostrá kampaň. On není cizinec, on jenom žil v cizině,“ dodal.

Ke druhému kolu prezidentských voleb přišlo v Plzeňském kraji přes 58 procent voličů, o čtyři procenta méně než v prvním kole.

Nový český prezident Miloš Zeman byl v Plzeňském kraji nejúspěšnější na Tachovsku, kde získal skoro dvě třetiny hlasů.

autor: lum
Spustit audio