V Sušici bojují o chirurgii

23. listopad 2017

Zastupitelé v Sušici požadují obnovení nepřetržité chirurgické ambulance v místní nemocnici. Provozovatel nemocnice, společnost Penta, to má zvládnout nejpozději do 1. února.

Zhruba dvě stovky lidí vyslechly zástupci společnosti Penta Hospitals a jejich plány na další fungování sušické nemocnice. „Chtěli bychom rozvíjet internu, ambulantní péči, která je velmi důležitá a také lékařskou pohotovostní službu. Přišli jsme s tím, že bychom tady chtěli dělat malé chirurgické výkony, což je rozdíl oproti akutní chirurgii. Pacienti jsou vyšetřen, indikovaní a přijdou v domluvený den a hodinu, a my je bezpečně odoperujeme. V nemocnici by leželi až tři dny a potom by odešli na naši rehabilitaci, kterou také chceme rozvíjet,“ řekla ředitelka Penta Hospitals Barbora Vaculíková

Pro obyvatele Sušice je ale v současné době stěžejní téma chirurgie. Lůžkovou část kvůli nedostatku lékařů Penta od listopadu uzavřela a provoz ambulance omezila pouze na všední dny v čase od 7 do 15:30 hodin. „My jsme tu vždycky chtěli zachovat chirurgickou ambulanci. Jsme schopni a ochotni se bavit o čase, ale v tuto chvíli ji nejsme schopni zajistit v noci,“ doplnila Barbora Vaculíková.

V Sušici chtějí nepřetržitý provoz chirurgické ambulance

Po několikahodinové diskusi ale zastupitelé rozhodli, že budou trvat na obnovení nepřetržitého provozu chirurgické ambulance nejpozději od 1. února příštího roku. Zároveň požadují, aby Penta nejpozději od května uvedla do provozu i lůžkovou část chirurgie a to minimálně v jednodenním režimu. A právě kvůli zavedení jednodenní neboli plánované chirurgii zažádala Penta zastupitelstvo o změnu registrace. Tu ale město neudělilo.

„Jsou tady názory, že k tomu aby se provozovala plánovaná chirurgie, není potřeba změna registrace. Touto otázkou výkladu se nicméně budeme ještě zabývat na jednání správní rady. Ze strany zastupitelů tam byla daná vůle mít prostor, aby většinový nový vlastník Penta prokázal své úmysly. Pořád věřím, že to krajní řešení, kterým by mohlo být ukončení spolupráce, je až to nejzazší možné. Nebylo by to dobré ani pro provozovatele ani pro město,“ uvedl starosta Sušice Petr Mottl.

Podle tiskové mluvčí společnosti Penta Hospitals Lenky Holé musí teď společnost probrat, co usnesení zastupitelstva bude pro Pentu znamenat a zda je v této podobě legislativně uskutečnitelné. Ponechává si tedy čas na prostudování veškerých možností a až obdrží písemné vyjádření, vše zanalyzuje a rozhodne, co bude s nemocnicí a jaké budou další kroky.

Spádová oblast nemocnice je asi 30 tisíc obyvatel ze Sušice, Horažďovic a okolí i z centrální Šumavy.

autoři: en , jik
Spustit audio