V sušické nemocnici budou pomáhat dobrovolníci

25. říjen 2017

Sušická nemocnice zakládá dobrovolnické centrum. Jeho členové budou trávit svůj čas s pacienty, kteří jsou dlouhodobě upoutaní na lůžko.

Jedná se o formu terapie, kdy nemocný uleví své mysli a může se částečně věnovat aktivitám, které ho zabaví. A hlavně necítí se v nemocnici tak osamělý. „Práce spočívá především v četbě, o kterou je mezi seniory největší zájem, potom různé povídání nebo hraní společenských her. Jde o propojení práce dobrovolníků a zdravotnického personálu, který při velké vytíženosti nemá na povídání a čtení čas,“ řekla hlavní sestra sušické nemocnice Martina Kolářová.

V minulosti už v sušické nemocnici dobrovolnické centrum fungovalo. „Zhruba před sedmi nebo osmi lety k nám chodili studenti ze Sociálně správní školy, která je v Sušici. Letos jsme je neoslovovali, protože se neotvírá nový ročník. Četba je pro pacienty důležitá zejména proto, že přijdou na jiné myšlenky a jsou ve větší psychické pohodě,“ vysvětlila zdravotně sociální pracovnice Jaroslava Kotálová.

Dobrovolnici pomůžou pacientům přijít na jiné myšlenky

Jednou z prvních dobrovolnic, které se do nového centra přihlásily, je paní Vlasta Faustová z Hrádku u Sušice. „Tohle mě hodně oslovilo, protože minulý rok mi zde umřela maminka a já viděla, jak lidé tady potřebují více blízkosti, aby je někdo poslouchal a celkově přivést na jiné myšlenky. Jsem ráda, že můžu lidem přinášet radost, světský, ale i duchovní život. Do nemocnice budu docházet jednou týdně nebo podle potřeby,“ uvedla Faustová.

Podle tiskového mluvčího nemocnice Pavla Pechouška musí být dobrovolník starší 18 let, musí být zdravotně způsobilý a musí mít čistý trestní rejstřík. Pokud by měla o dobrovolnickou práci zájem i osoba ve věku 15- 18 let, musí přinést souhlas svého zákonného zástupce.

První dobrovolníci by do nemocnice v Sušici měli docházet už od listopadu.

autoři: en , jik
Spustit audio