V Tachově vyřešili problém s odkládáním přepáleného oleje

11. duben 2019 14:45

Lidé v Tachově si zvykají na nové oranžové kontejnery. Do nich můžou odkládat jedlé oleje a jiné kuchyňské tuky.

Pokud olej po smažení skončí ve výlevce - ať už ve dřezu nebo v toaletě -, a následně v odpadních trubkách, tak se ve studené vodě srazí, přilepí se na stěny, chytají se na něj různé nečistoty a postupně trubky ucpává. Kromě toho hrozí poškození kanalizačního potrubí a zhoršuje funkci čističek odpadních vod. Tomu by měla od příštího roku zabránit nová vyhláška, která obcím nařizuje třídění kuchyňských tuků.

Kontejner na tuky

Vedení Tachova se rozhodlo nečekat a problém vyřešilo už teď. Barevnou škálu nádob na tříděný odpad doplnilo speciální oranžové nádoby na tuky. Město je pořídilo do ulice 1. máje, do Vodní ulice, Stadtrodské nebo Sokolovské ulici, další jsou v osadách Oldřichov, Vítkov nebo v Malém a Velkém Rapotíně. Celkem jich je v Tachově a okolí asi 12.

„Navázali jsme na to, že už máme kontejnery na kovy, což se nám osvědčilo. Lidé tam hází plechovky, víčka nebo třeba alobaly. Na stejné stanoviště jsme dali i kontejnery na jedlé oleje a tuky. Po měsíci fungování to obyvatelé kvitují. Bohužel tam ale házejí i odpad, který tam nepatří, jako třeba slupky od banánů. Nepatří tam také motorové a jiné oleje, kromě kuchyňských,“ řekla Drahomíra Červinková z tachovské radnice.

Možností na třídění olejů je několik

Co pro obce konkrétně znamená vyhláška o třídění olejů a jedlých tuků, vysvětlila Petra Paulová z odpadové společnosti Čistá Plzeň: „Od 1. 1. 2020 musí obce zajistit také sběr jedlých olejů a tuků. Obec má možnost zajistit tento sběr jakýmkoliv způsobem, to znamená i prostřednictvím svých sběrných dvorů. Není nutné proto instalovat speciální nádoby na jedlé oleje a tuky.“

Město Plzeň povinnost likvidace jedlých olejů a tuků plní přes své sběrné dvory. Občané tam mohou jedlé oleje a tuky odevzdat ve čtyřech sběrných dvorech, sedm dní v týdnu. Pořízení speciálních kontejnerů zatím neplánuje.

„Velký problém zejména v centru Plzně je, že v současné době už máme obrovské množství kontejnerů na tříděné odpady. Umisťování kontejnerů na jedlé oleje a tuky by představovalo hledání dalších míst, které v současné době příliš nejsou. Pokud vím, tam město v nejbližší době touto cestou nepůjde. Spíš by se mělo jít cestou osvěty a lidem sdělit tu možnost, že mohou jedlé tuky a oleje odevzdat ve sběrných dvorech,“ vysvětlila Petra Paulová.

autoři: Lukáš Milota , jik
Spustit audio