V univerzitním kampusu v Plzni na Borských polích vyroste amfiteátr ze silničních panelů

28. květen 2013

Zatím je vedle nové budovy Ústavu umění a designu Západočeské univerzity v Plzni na Borských polích jen obrovská hora hlíny. Už letos tady ale začne vznikat amfiteátr, který má obohatit život v rozšiřujícím se univerzitním kampusu.

Jižní stěna školy, kde studují umělecky zaměření studenti, poslouží jako jeviště, kde se budou odehrávat divadelní nebo filmová představení a koncerty.

Nápad vybudovat amfiteátr vznikl před pěti, šesti lety a vycházel z původní představy o směřování Ústavu umění a designu, jak říká jeho ředitel Josef Mištera:

„Stáli jsme o to mít tady i umění. Hudební a posléze třeba i umění dramatické k umění designu a umění užitému.“

Sen, rozvíjet na škole i dramatické, hudební nebo pohybové umění, se nerozplynul. S amfiteátrem počítá i nová budova Ústavu. Jeho jižní stěna byla postavena tak, aby mohla sloužit coby multifunkční prostor pro nová média.

„Bude to něco mezi divadlem, filmovým studiem, studiem pro práci se světelným designem, nebo také veliký ateliér s velikými vraty. A proti kukátku, divadlu je zatím hromada hlíny.“

V univerzitním kampusu v Plzni na Borských polích vyroste amfiteátr ze silničních panelů

Právě na této hromadě měl vyrůst amfiteátr. Jenže na něj nebyly peníze. Teď univerzita část peněz našla, stavba tak může postupně začít:

„Snad se podaří, že v letošním roce by na tom místě už byly funkční základy amfiteátru, který je projektován tak, že se dá postupně stavebnicově doplňovat.“

Základy už bude možné využívat pro kulturu. Samotný amfiteátr podle návrhu pedagoga a architekta Benedikta Tolara bude škola podle finančních možností dotvářet z velkých betonových panelů, ze kterých se běžně staví silnice.

„Velice rád bych, aby to zkulturnilo život studentů na kampusu. Není problém tam improvizovat nějaké hudební vystoupení a podobně. To může vzniknout absolutně spontánně, bude jednoduše a nenákladně možné organizovat různé akce,“ říká ředitel Ústavu umění a designu Západočeské univezity v Plzni Josef Mištera.

autoři: mkp , lum
Spustit audio