V západních Čechách řádí mývalové

27. září 2019 11:35

Západ Čech je jedním z míst, kde můžete vidět medvídka mývala. Tento nepůvodní druh ze severní Ameriky u nás sice nemá co pohledávat, přesto jsou jich u nás podle odhadů tisíce.

Už přes tři roky se Evropská unie snaží regulovat populaci mývala severního. V roce 2016 se tento severoamerický živočich, na pohled malý medvěd s černobílým kožichem, ocitl na seznamu nepůvodních druhů. Jejich šíření je v zemích Unie nežádoucí. V České republice se mýval objevil před desítkami let a jeho populace podle odhadů neklesá.

Mýval zavleče nákazu

Vyskytuje se skoro na pětině našeho území, a to v nivě řeky Moravy a také u nás - na západě Čech. V chatové oblasti poblíž Vranova u Stříbra u Hracholuské přehrady ho zahlédli chataři. Našim domácím druhům ale přítomnost medvídka nesvědčí.

„Dneska už se ví, že to je problém. Ne v tom, že by se porval s našimi původními druhy, ale tato zvířata mají své parazitální a nákazové problémy, které nejsou schopná naše zvířata zvládnout. Proto tyto nepůvodní druhy zlikvidují naše původní druhy tím, že mezi ně rozšíří nákazu,“ popsal Karel Makoň ze Záchranné stanice živočichů v Plzni. Podle něj byl mýval viděn také u Újezdu nade Mží nebo u Rabštejna Nad Střelou.

Nudíte se? Ochočte si medvídka mývala

Doma na zahradě má mývala Ludmila Kohoutová z Plzně. Zhruba před čtyřmi lety začala vychovávat mládě odchycené u řeky Mže. Jako domácího mazlíčka ale mývala nikomu nedoporučuje. „Jak rostl, tak se začala projevovat jeho divokost, vyleze na strom a je tam půl dne. V bytě byl jako malý, pak strhával tapety, houpal se na zácloně. Dokáže vylézt na umyvadlo a pustit vodu. Vypadá mile, ale je nevyzpytatelný, jednu chvíli se mazlí a pak vás klidně pokouše,“ jmenovala medvídkovy lumpárny.

Myslivci mohou mývala zastřelit

Podle mysliveckého zákona je možné mývala zastřelit, jak vysvětlila Karolína Šůlová z Agentury ochrany přírody a krajiny České republiky: „Jako zavlečený druh je v přírodě nežádoucí a mohou lovit jen myslivečtí hospodáři nebo myslivecká stráž.“

Právě Agentura ochrany přírody a krajiny počty nepůvodních druhů u nás sleduje. „Za poslední tři roky se u nás populace mývalů pravděpodobně zvýšila, protože je to zvíře, které se obtížně loví, je to zvíře s noční aktivitou, nelze na něj uspořádat hon. Dá se předpokládat, že mývalové se budou rozšiřovat do dalších oblastí, především do míst, která jim vyhovují. To znamená místa s dostatkem vodních zdrojů, úkrytů na stromech, v okolí řek a listnatých lesů,“ řekla Šůlová.

Podle odhadů u nás žijí tisíce mývalů, na západ Čech míří z Německa, kde jich také podle odhadů žije až jeden milion.

autoři: Lukáš Milota , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio