V září uplynulo 100 let od založení bývalého letiště ve Velké Hleďsebi

25. září 2019 10:00

Velká Hleďsebe slaví výjimečné jubileum. V září uplynulo sto let od doby, kdy bylo na louce poblíž dnenšní prádelny založeno letiště Juliusem Arigim.

Třicetiletý Julius Arigi

Vysloužilým dvoumístným letadlem přistál v září roku 1919 Julius Arigi, rodák z Děčína, po letu z Rakouska na louce ve Velké Hleďsebi. Přiletěl se svým přítelem. Nad hleďsebskou prádelnou společně předváděli akrobatické kousky. Právě na této louce si Arigi vybudoval provizorní letiště s dřevěným hangárem.

Později se nacházeli odvážlivci, kteří usedli do jeho letadla a nechali se unášet na okružních letech nad Mariánskými Lázněmi. Arigi začal podnikat soukromé, reklamní i okružní lety, a stal se tak průkopníkem letecké dopravy na Mariánskolázeňsku. Jeho první letecká společnost Ikarus létala do Plzně, do Prahy a do Karlových Varů.

Na konci roku 1921 Arigi ale leteckou společnost ve Velké Hleďsebi zrušil a založil nový podnik. Na řadu přišlo nahrazení původního letiště ve Velké Hleďsebi novým. To vzniklo poblíž nádraží v Mariánských Lázních na Panských Polích.

Letecká doprava zvyšovala počty lázeňských hostů z domova i z ciziny. Jen do roku 1925 přepravil Arigi více než 5 500 osob bez jediné nehody a zasloužil o to, že se Mariánské Lázně staly ve 20. letech minulého století druhým největším centrem letecké dopravy v Československu.

autoři: Zdeněk Buchtele , nkr
Spustit audio