V Železné Rudě na Šumavě mají nově jednotku profesionálních hasičů

2. leden 2018

Společně budou sloužit profesionálové s dobrovolníky. Podle vedení krajských hasičů Plzeňského kraje je v Železné Rudě profesionální jednotka velice potřebná. Dlouhodobě mají 120 a více zásahů za rok.

Nejbližší stanice hasičů se nachází v Klatovech, a tak jako první museli k zásahům většinou vyjíždět dobrovolní hasiči. Od 1. ledna tak začali v Železné Rudě fungovat i profesionálové.

„Profesionálních hasičů bude devět a točit se budou na tři směny, takže na stanici budou vždy sloužit tři profesionální hasiči s tím, že když budou čerpat dovolenou, budou na kurzu či nemocní a podobně, tak místo nahradí dobrovolný hasič z jednotky SDH Železná Ruda,“ uvedl řídící důstojník krajských hasičů, Aleš Bucifal.

Zatím profesionální hasiči sídlí v budově požární zbrojnice, která patří městu a dobrovolným hasičům. Na vybudování nové stanice musí ještě pár měsíců počkat.

Nová stanice bude!

„Mělo by dojít k částečné demolici jednoho objektu, přístavbě a rekonstrukci požární zbrojnice v Železné Rudě. Je tam vyprojektována a podána žádost do evropských fondů. Žadatelem je obec. Celkové náklady se pohybují kolem 46 milionů korun. Je to poměrně rozsáhlý objekt a jsou tam i byty, které nejsou zahrnuté do dotace. Nově postavená část, která je určená pro jednotku profesionálních hasičů, je vyčíslena na 33 milionů korun,“ vysvětlil ředitel krajských profesionálních hasičů Plzeňského kraje, František Pavlas.

Podle hasičů by letos na začátku léta měla začít demolice jedné části, a pak bude následovat oprava stávající požární zbrojnice. Termín dokončení je první pololetí roku 2019. Objekt bude v majetku města Železná Ruda a hasiči tam i nadále budou v pronájmu.

autoři: mkl , jik
Spustit audio