V Žihli probíhá hlasování o stavbě větrných elektráren

29. listopad 2023 12:50

Lidé v Žihli na Plzeňsku se mohou do 30. listopadu vyjádřit ke zvažované stavbě větrných elektráren. Dva větrníky by měly stát u místní části Hluboká.

Už jen 29. a 30. 11. mohou lidé vyjádřit svůj postoj ke zvažované stavbě větrných elektráren u Žihle na severním Plzeňsku. Dva větrníky chce u místní části Hluboká postavit firma meridian Nová Energie. Názory na zhruba 230 metrů vysoké stavby jsou různé, a tak vedení obce uspořádalo nezávaznou anketu. Své stanovisko mohou lidé vyjádřit na žihelském obecním úřadě.

Co se týče potenciálního vzniku větrníků, Žihle původně jednala s jinou firmou, nicméně jednání nebyla úspěšná, a tak obec oslovila aktuálního investora. Ten přišel s návrhem postavit vedle osady Hluboká dva větrníky, z toho každý o výkonu 6,2 megawattů. Roční výroba elektřiny jedné elektrárny odpovídá roční spotřebě pěti tisíc domácností.

Elektrárny by vyrostly na pronajatých pozemcích od soukromníků, za jejich umístění by obci náležely kompenzace – při spuštění jednorázový poplatek milion korun za každou elektrárnu a následně každý rok 1 360 000 korun. Za dvacet let by tak obec získala přes 29 milionů korun.

Názory obyvatel se různí

Záměr firma představila na začátku října lidem v žihelském Národním domě. Místní obyvatelé přijali zamýšlený projekt různě. Někdo je proti – bojí se vibrací, hluku či narušení estetiky krajiny. Někdo naopak podporuje obnovitelné zdroje energie a vznik nástrojů, jimiž bude taková energie čerpána, vnímá tento krok v každém případě jako nevyhnutelný.

Nejužší vedení Žihle větrníky podporuje, nicméně záleží mu na názoru místních obyvatel. Jak starosta František Procházka, tak místostarosta Pavel Vojtěch uvedli, že pokud by lidé větrníky nechtěli, nepůjdou proti nim. Také firma meridian Nová Energie chce údajně být obci partnerem a ne občanům něco nutit. Na druhou stranu dle slov Petra Hrubého, jenž projekt větrníků u Žihle připravuje, pokud legislativní změny určí, které lokality jsou pro větrníky vhodné, a právě toto místo se jako vhodné ukáže, pak se větrníky zkrátka postaví – protože když to neudělá tato firma, udělá to někdo jiný.

Hlasování týkající se vzniku větrníků probíhá v podatelně Obecního úřadu. Ve středu 29. listopadu je otevřeno do 16:30 hodin, o den později pak od 7 do 15 hodin. Podrobnější informace naleznou zájemci na webových stránkách obce.

autoři: Lukáš Milota , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio