V Žihli si každý rok připomínají smrt několika stovek vězňů z koncentračních táborů

3. květen 2018

Šlo o vězně mnoha národností, které Němci kvůli postupujícím spojencům přesouvali z koncentračních táborů v Německu a Polsku. Lidé umírali při pochodech smrti a železničních transportech.

Jeden z transportů zastavil také v dubnu 1945 na žihelském nádraží. Podle někdejšího kronikáře Žihle Františka Půty bylo důvodem to, že Plzeň byla rozbombardovaná a vlak dál jet nemohl. Zbídačeným lidem ve vlaku tehdy lidé ze Žihle a okolí přinášeli jídlo. To bohužel k jejich záchraně nestačilo. Zemřeli hlady, nemocemi nebo je zabili bachaři.

273 lidí zemřelo na konci 2. světové války na nádraží v Žihli. Šlo o vězně mnoha národností, které Němci kvůli postupujícím spojencům přesouvali z koncentračních táborů v Německu a Polsku. Lidé umírali při pochodem smrti a železničních transportech

Smrt 273 obětí z konce druhé světové války připomíná společný hrob na hřbitově v Žihli. Je to velký travnatý záhon obklopený nízkým keřem. Kolem jsou chodníčky a zbytek plochy je vysypaný drobnými kamínky. V čele hrobu je několika metrový kříž s trnovou korunou. Hned vedle je pamětní tabule, která popisuje tehdejší události.

Tragická událost, která se navždy vryla do paměti

„Pamatuji si, když se společný hrob dělal. Tenkrát jsem byl malý kluk. Na zápach z mrtvolných těl nezapomenu do konce života. Byl jsem také účasten společného pietního aktu a viděl jsem, jak jsou v hrobu vyskládané rakve téměř ve třech vrstvách,“ vzpomínal František Půta.

Kdysi byl u hrobu v Žihli kamenný památník. Současnou podobu má společný hrob od sedmdesátých let. V těchto letech obec hrob postupně opravuje a obnovuje. Hrůzy z konce druhé světové války si lidé v Žihli připomínají každý rok na začátku května během Národní pouti.

„Každý rok v den osvobození vychází průvod, který jde od Obecního úřadu až k památníku, kde se položí věnce,“ řekl starosta Žihle František Procházka.

Další vzpomínkový průvod s pietním aktem na hřbitově začíná tuto sobotu 5. května v 10 hodin.

autoři: lum , jik
Spustit audio