V Zoo Plzeň je nebývalý klid. Jindy plachá levhartice se v klidu vystavuje na slunci

14. duben 2020 07:20

Řadu návštěvnických rekordů překonávala v posledních letech plzeňská zoologická zahrada. Letos to bude možná úplně opačný rekord. Kvůli pandemickým opatřením je totiž zoo už několik týdnů zavřená. Příjmy ze vstupného se rovnají nule. Ošetřovatelé se ale dál starají o všechna zvířata a každodenní péči vyžaduje i botanická část zahrady.

„Stále se musíme starat o všech 7 000 zvířat. Pečuje o ně 55 ošetřovatelů, rozdělených na dvě směny, které se vůbec nepotkávají. Pro jistotu se nepotkávají ani lidé v rámci dne. Všichni ošetřovatelé jsou pouze na svých rajónech,“ popsal personální obsazení v zahradě tiskový mluvčí Martin Vobruba. V zahradě se musí aktuálně také hodně zalévat a pokračuje několik stavebních akcí. „Staví se japonský domeček v botanické zahradě a bezbariérová cesta do horní části areálu. A zároveň se staví blokační spojovací klec pro šimpanze, která je chovatelsky velice potřebná,“ vysvětlil Vobruba.

Lidé zoologické zahradě chtějí pomoci nejrůznějšími způsoby. „Jedním z častých nápadů je brigádnická pomoc. To ale nemůžeme využít. Nesmíme dovolit, aby přišli do zahrady cizí lidé. Chráníme ošetřovatele, kteří mají specifické dovednosti a nikdo jiný jejich práci neumí,“ řekl mluvčí.

Denně jedna nová adopce

Adopce zvířat ale běží na plné obrátky. Projekt začal už po sametové revoluci a Zoo Plzeň má na 1 500 adopcí. V posledních třech týdnech přibyde každý den jedna nová. „Jsme za to moc vděční. Kmotry dostávají i zvířata, která je nikdy neměla. Máme spoustu roztomilých a oblíbených zvířat, která měla kmotry vždycky jisté – klokani nebo tučňáci. Ale teď se začíná dostávat i na méně známá zvířata, jako jsou volavky,“ doplnil Martin Vobruba.

Adopce představuje symbolický příspěvek na chov a podporu zvířete na 12 měsíců. Částka je vyčíslena podle krmné dávky. Nezahrnuje veterinární péči nebo energie. Kmotr je zapsán na internetu, na štítku v zoologické zahradě, je zapsán ve výroční zprávě, dostane certifikát nebo kmotrovskou samolepku.

Jen opice vnímají absenci návštěvníků

Klid, který je teď v zoo kvitují samozřejmě všechna zvířata. Ona si vystačí ve svých skupinách, rodinách a stádech. Snad jen primáti návštěvníky vnímají a nyní vědí, že tam nejsou. „Je zde takový klid, že levhartice Tika, která je i rok po příjezdu do Plzně stále velmi plachá, se opaluje na sluníčku,“ doplnil mluvčí.

V Zoo Plzeň se v posledním období narodili klokani, slavný přírůstek představuje šimpanzice Caila a na statku Lüftnerka je aktuálně 11 selat přeštického prasete.

autoři: Jan Markup , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio