Vánoční stromky pomohou ošetřit parky

Vánoční stromečky neskončí na smetišti ale ještě pomohou při ošetřování parků. Větší města v Karlovarském kraji po vánočních svátcích odděleně sbírají vánoční stromky a využívají je do kompostu a pro parkové úpravy. Svoz vánočních stromků vrcholil vygradoval v těchto dnech a v následujících bude ještě v omezené míře pokračovat.

V Sokolově svážejí odložené vánoční stromky zvláštní vozy. Mimo odpad jsou sváženy dokud jich je dost. Podle slov ředitele technických služeb Sokolova Sotes Pavla Dlouhého, nyní už se u popelnic příliš stromků nebojeví, ale pracovníci služeb ještě budou projíždět ulicemi a svážet zbytky.

Podle Dlouhého se zdá, že letos množství vánočních stromků u kontejnerů mírně ubylo. Možná je to tím, že si lidé pořizují umělé stromky. Sokolov využívá stromky rozdrcené ve štěpkovači do kompostu, který zase slouží pro zahradnické a parkové úpravy ve městě. Podobně i v Chodově na Sokolovsku stromky na skládce nekončí. I tady se sbírají odděleně a štěpkují.

Zelené stromky

Stromky z Chebu a dalších obcí v okolí míří zase jako biologický odpad na skládku Chocovice. Jednatel skládky Chocovice František Hrdlička uvedl, že záleží na technických službách obcí. Tam kde mají techniku, která stromky sesbírá a odveze na skládku, stromky svážejí. V malých obcích většinou ne.

V Chocovicích pořídili štěpkovač teprve před několika lety a podle Hrdličky se investice vyplatila. Jde o využití jak vánočních stromků, tak i třeba větví z prořezávek přes rok. Každopádně biologický odpad se začíná stále více využívat. František Hrdlička se domnívá, že by ale bylo zapotřebí podobné propagace, jako v případě separovaného skla, papíru či plastů, aby se ještě více biologického odpadu zpracovávalo odděleně od komunálního odpadu.

Park

Tradičně stromky po vánočních svátcích využívají správy parků lázeňských měst, jako jsou Karlovy Vary či Mariánské Lázně. Rozdrcené stromky jsou tam vítaným zdrojem štěpků pro celoroční ošetřování parků.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio