Vánoční výstavu si můžete dnes prohlédnout v Domě dějin Holýšovska

1. leden 2018

Dozvíte se, co dělaly před Vánoci Lucky a Barborky, uvidíte historické formičky na cukroví, betlémy, vánoční ozdoby i stojany na vánoční stromy.

„Nacházíme se v Domě dějin Holýšovska. V místnosti, která je věnovaná starší historii Holýšova, a máme tu zařízenou domácnost z první poloviny 20. století, jež jsme vánočně připravili. Vidět tu můžete například háčkovaný betlém od paní Hany Dočekalové z Kolovče,“ řekl vedoucí Domu dějin Holýšovska, Josef Hais.

V další místnosti se nachází spoustu stojánků na vánoční stromeček z různých materiálů i provedení. Hned nad tím je vystavená přehlídka betlémů. Je zde betlém dřevěný, papírový nebo ze šustí a mnoho dalších. Návštěvníci se mohou pokochat i pohledem na pestrou sbírku louskáčků na ořechy. Jako další výstava nabízí ukázku nazdobených vánočních stromečků šiškami, holubičkami nebo ořechy.

„Máme tady stromky, které nejsou ozdobené klasickými ozdobami, jako máme doma, ale jsou tu ozdoby vyrobené z různých materiálů, co si může každý vyrobit sám doma. Může to sloužit i jako inspirace pro ty, kteří se sem přijdou podívat. Je tu i ukázka vánočního osvětlení, které se používalo v minulosti v podobě různých figurek, sněhuláčků, stromečků a podobně. K vidění jsou také skřipce na voskové svíčky nejrůznějších tvarů, “ uvedl Josef Hais.

Vánoční výstavu v Domě dějin Holýšovska si můžete prohlédnout dnes od 13 do 16 hodin, v dalších dnech až do 14. ledna.

autoři: mkl , jik
Spustit audio