Varhany ze Šťáhlav inspirují mladou generaci

25. červen 2019 06:20

Zahrát si na hudební nástroj, zazpívat si nebo namalovat obraz, mohli včera lidé na Jiráskově náměstí v Plzni. Žáci církevního gymnázia tam pořádali akci nazvanou „Benefiční plenér na Jiráskáči“.

Cílem bylo vybrat další prostředky na opravu historických varhan ve Šťáhlavech. Zhruba třicítka mladých lidí a náhodných kolemjdoucích u kostela Panny Marie Růžencové tvořila a hrála pod vedením učitelů a zkušených lektorů.

Studenti a malování pomáhají

Studentům radila malířka Niki Volf a vytvářela s nimi jednotné abstraktní podklady. Jde prý hlavně o to, aby tu bylo cokoliv, co může dělat i veřejnost. Používají se například houbičky a igelity. Kolemjdoucí paní si přišla namalovat abstraktní obrázek cestou z nákupu. Rozhodla se tím podpořit dobrou věc. „Vím, že tato akce je na varhany a je to dokonalé,“ řekla nadšeně.

Studentka Eliška vytvořila také podklad na plátno. „Namačkáváme barvy na plátno igelitem a rozprostíráme to vodou, aby se to hezky vsáklo a udělalo to texturu, do které budeme malovat nějakou reálnou záležitost z Jiráskova náměstí,“ popisovala Eliška. Varhanám ve Šťáhlavech pomáhá už druhý rok. Podle ní je fajn být dopoledne venku místo školy a ve svém oboru pomoci.

Oprava varhan přináší hodnoty pro další generace

V jaké fázi je oprava varhan, vysvětlil organizátor veřejné sbírky Jakub Šedivý: „Varhany byly 29. května rozebrány a odvezeny do Domažlic, kde teď v dílně prožívají očišťovací práce. Některé píšťaly se budou muset dělat kompletně nové a vzniknou věrné repliky.“ Takovou opravu bude potřeba udělat ještě třikrát. Jakub Šedivý tipuje, že se vrátí varhany do původní podoby právě za tři roky.

Hru studentů před kostelem poslouchala se svými dětmi i paní Petra. „Je to krásné, úplně to rozzáří den. Jsem nadšená, že se tolik dětí věnuje umění. Na tom je úplně nejlepší, že je vedou učitelé k něčemu takovému. Hodnoty jsou důležité a tato generace to pak předá dál,“ hodnotila.

Další akce na podporu šťáhlavských varhan budou pokračovat na podzim.

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio