Varování meteorologů před vydatným deštěm platí až do neděle

31. květen 2013

Noční déšť zvýšil hladiny některých českých řek. Na severu a západě Čech dál platí výstraha meteorologů před povodňovou aktivitou. Druhý stupeň, pohotovost, platí na Klabavě v Hrádku u Rokycan. Na dalších devíti místech je povodňová bdělost. Výstraha meteorologů před vydatným deštěm platí až do nedělního podvečera.

Hladina Klabavy u Rokycan během noci vystoupala až ke třetímu stupni. Běžně má řeka 40 až 50 centimetrů vody, kolem jedné hodiny po půlnoci byla hladina o metr vyšší a stále zvolna stoupala. Starosta Hrádku Jaroslav Perlík však ujistil, že řeka nikoho neohrožuje. Ráno byla Klabava na mírnějším druhém povodňovém stupni.

V Plzeňském kraji hasiči vyjížděli během noci ke zhruba desítce případů. Zejména museli čerpat zatopené sklepy a likvidovat popadané stromy, které kvůli podmáčení popadaly na silnice.

Stromy odstraňovali třeba v Horní Bříze na severním Plzeňsku nebo v Nemanicích na Domažlicku. Vodu ze sklepů museli čerpat například na Horažďovicku.

Zhruba 15krát vyjížděli také středočeští hasiči k popadaným stromům nebo čerpali vodu ze zatopených sklepů a níže položených míst, třeba v Kladně. Stromy pak padaly nejvíce na Berounsku, například v Lochovicích.

Spadlý strom na koleje také zastavil dopravu na trati z Rakovníka do Kladna. Mezi Lužnou a Řevničovem proto nejezdily vlaky. Po sedmé hodině ranní byl provoz na trati obnoven.

Noční vydatný déšť zvedl hladiny některých řek v Libereckém kraji, hasiči vyjížděli dvakrát kvůli vodě ve sklepích. Lužická Nisa kulminovala v noci na 159 centimetrech, což je 16 cm od 1. stupně povodňové aktivity. Teď ale její hladina klesá. Po celém území kraje stále platí výstraha na vydatný déšť a povodňová pohotovost.

Nejkritičtější by podle meteorologů měla měla být sobota. Na Liberecko i Ústecko se totiž ženou další srážky z Polska, které by mohly hladiny řek zvedat významněji, místy možná i na třetí povodňový stupeň. Týká se to hlavně horských řek Kamenice, Smědé nebo Jizery.

autoři: lum , Vojtěch Kouřímský , bre
Spustit audio