Včelařům začalo nejkrásnější období

Včelaři mají právě plné ruce práce. Nastalo období, kdy včely vylétají z úlů, množí se a nosí med. Toto období je podle včelaře Jiřího Smolíka z Honezovic na jižním Plzeňsku, který se stará dohromady o 200 včelstev, ta pravá včelařina.

„Včely jsou od slunovratu probuzené, a jakmile začne být teplota okolo patnácti stupňů, začnou vylétávat ven a nosit pyl. To je pro matku signál, aby kladla více vajíček. Včely v tu chvíli začnou nosit i sladinu, začnou se množit a jdou do plné sezóny,“ popsal Jiří Smolík a vydal se ke svým úlům v ochranném oděvu, ale bez obav: „Včely jsou šlechtěny k tomu, aby nebyly agresivní. Pokud není před bouřkou nebo je neovlivňuje nějaký negativní vliv (žízeň, hlad), nejsou agresivní,“ řekl. Včelař se pohybuje vždy za úly, nikdy před nimi. To je území včel a pak by mohly být agresivní.

Po zimě se jako první musí zkontrolovat, jestli včely žijí, zda mají matku a zda matka ploduje. Také se kontroluje, jestli mají dostatek zásob, aby přežily do první snůšky. „Pomůžeme včelám případně, pokud mají zásoby moc daleko od plodového hnízda. Přiblížím jim to a usnadním jim tak práci,“ vysvětlil včelař.

Nejhezčí období pro včelaře trvá jen tři měsíce

Zkontroloval také tzv. matečník, zda v něm není vajíčko. „To by nebylo dobré znamení. Včely by si zde vychovaly novou matku a přibližně do deseti dnů by se vyrojily,“ dodal Jiří Smolík. Žádné vajíčko v matečníku ale nenašel. „Ráno je ještě zima a včelám se prostě nechce.“

Včelař ve svých úlech našel zavíčkované plody a pod nimi maličké včeličky, které se právě vyvíjí. Podle jeho slov by se do 14 dnů měly vylíhnout. „Včely staví, voní to, ta včelařina je teď nejhezčí. Bohužel trvá to bohužel asi jenom tři měsíce – duben, květen, červen. Od poloviny července už v podstatě chystáte včely na zimu,“ doplnil Jiří Smolík

autoři: Karolína Sedláková , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio