Včerejší bouřka způsobila četné kalamity

21. červen 2019 07:20

Sklepy, výtahové šachty i garáže plné vody. To je výsledek bleskové bouřky, která se večer prohnala nad Plzní. Voda zatopila i suterén Mulačovy nemocnice nebo Českého rozhlasu.

Blesková bouřka se prohnala večer nad některými částmi Plzně. Během chvilky voda zaplavila několik sklepů a garáží, dostala se i do budovy Českého rozhlasu Plzeň. Hasiči likvidovali i velké, nebezpečné laguny na silnicích. Zasahovat museli také v plzeňské Mulačově nemocnici. 

„Jsou vyplavené lékařské pokoje v prvním suterénu, kuchyně, vodoléčba v druhém suterénu a nějaké sklady,“ vyjmenoval škody ředitel nemocnice Jaroslav Zimmermann. Protože ale podobné potíže neřeší poprvé, zůstává v relativním klidu. „Stane se to, když spadne obrovské množství vody během krátké chvíle, zažili jsme to vloni. Nepobere to kanalizace a nám se objekt začne plnit od spodu,“ popsal.

Vloni bylo ale vody podle Jaroslava Zimmermanna podstatně méně než letos. „To bylo ve všední den, takže u toho všichni byli, nastoupili jsme a během chvíle jsme škodu zlikvidovali. Letos to bylo horší. Nevíme, proč to vyplavilo kuchyni a novou vodoléčbu,“ posteskl si.

Voda v rozhlase se dostala do serverovny

Podobným způsobem, tedy odspodu, se voda dostala i do nejnižších pater historické budovy Českého rozhlasu Plzeň, tu přitom dělí od Mulačovy nemocnice jen několik stovek metrů. „Vynosili jsme asi padesát kýblů, jedním umyvadlem v nejnižším místě budovy sem natekly dva až tři tisíce litrů vody,“ konstatoval vedoucí provozu Českého rozhlasu Plzeň Michal Žák. „Bohužel se voda dostala do hlavní serverovny i do machine roomu, ale není to tragické, protože nedosáhla na ty hlavní prvky,“ shrnul.

autoři: Jan Markup , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio