Ve FN Plzeň je 65 lidí s covidem. Operace se mírně omezují

9. říjen 2020 16:00

V plzeňské fakultní nemocnici (FN) leží dnes 65 pacientů s nemocí covid-19. To je dosud největší počet lidí s tímto onemocněním, o které nemocnice najednou pečovala. Před týdnem jich bylo 48. Na jednotkách intenzivní péče (JIP) je kvůli vážnějšímu průběhu nemoci 18 lidí, šest nemocných je napojeno na umělou plicní ventilaci, řekla dnes mluvčí nemocnice Gabriela Levorová.

Volné je jedno JIP lůžko, nemocnice je připravena kapacity v případě potřeby navyšovat. "V tomto týdnu bylo otevřeno další covidové pracoviště ve FN Bory, současné oddělení dlouhodobé intenzivní péče, kde je k dispozici pět JIP lůžek. V případě potřeby bude příští týden otevřena další stanice v covidovém pavilonu, v pořadí již třetí stanice v tomto pavilonu," řekla mluvčí.

FN Plzeň podle ní omezuje operativu. "Z důvodu útlumu zájmu veřejnosti o některé druhy plánovaných operačních výkonů jsme omezili plánovanou operativu, například operace mandlí u dětí, a z těchto důvodů byla uzavřena jedna ze dvou stanic ORL a oddělení plastické chirurgie," řekla Levorová. Akutní zákroky těchto odborností se normálně provádějí. Onkologické operace zůstávají bez omezení.

Nemocnice zároveň utlumuje plánované operace průřezově všemi odbornostmi. V nemocnici se průběžně restrukturalizuje lůžkový fond ve prospěch standardních i JIP lůžek pro pacienty s nemocí covid-19.

V Plzeňském kraji za uplynulý týden testy prokázaly 1516 nových nákaz. To je skoro stejně, jako bylo dohromady za celý první půlrok epidemie v kraji. Od začátku pandemie se prokázala nákaza v kraji u 5303 lidí, 43 z nich zemřelo. Zhruba čtvrtina všech úmrtí - 11 - připadá na uplynulý týden. Ve čtvrtek přibylo v kraji rekordních 308 prokázaných nákaz.

Kromě FN Plzeň jsou pacienti s covidem i v akutních krajem zřizovaných nemocnicích v Klatovech, Domažlicích, Stodu a Rokycanech, kde je kolem 20 pacientů. "Nemocnice mají v tuto chvíli dostatečné kapacity pro hospitalizaci i dalších pacientů. Okamžitě je k dispozici do 30 lůžek, ale v případě potřeby a na základě požadavků krajského koordinátora lůžkové péče o covidové pacienty jsme připraveni zřídit další lůžka, a to jak standardní, tak i intenzivní, popřípadě standardní lůžka s přístrojovým vybavením plicní podpory," uvedl mluvčí krajských nemocnic Jiří Kokoška.

autor: iko | zdroj: ČTK
Spustit audio