Ve Šluknovském výběžku můžete vandrovat s pasem po Tolštejnském panství

21. září 2016
Česko – země neznámá

Tolštejnské panství ve Šluknovském výběžku nabízí výlety na mimořádně půvabná a romantická místa. Nejlépe je začít v Informačním centru v Jiřetíně pod Jedlovou, pořídit si pas zdejšího panství a pod dohledem hodného loupežníka Vildy se vydat na cestu za pokladem. Zlaté mince to nejspíš nebudou, ale zážitky si odvezete nezapomenutelné.

Jiřetín pod Jedlovou se v roce 1998 stal Vesnicí roku a už sám o sobě stojí za návštěvu. Má krásně upravené náměstí s novogotickým kostelem a jezírkem. U něj můžete obdivovat kapry i lekníny a dokonce si můžete nechat roztryskat fontánku uprostřed jezírka. Stačí vytočit číslo z informační tabulky a na dvě minuty vodní hladinu rozčeří vodotrysk.

Pro sportovně založené návštěvníky tu mají areál, který by jiřetínským mohlo závidět i leckteré krajské město. K dispozici jsou tenisové antukové kurty, hřiště travnaté i s univerzálním povrchem, bazén s protiproudem, dětský koutek, posilovna, sauna, prostory pro beachvolejbal a atletiku, minigolf, místa pro parkování i stanování, ohniště i parket. V zimě fungují dva lyžařské vleky a terén je vhodný i pro běžkaře.

Zřícenina hradu Tolštejn hostí slavnosti

Na romantické zřícenině hradu Tolštejn se každoročně odehrávají Tolštejnské slavnosti pod černožlutými korouhvemi někdejších majitelů panství Berků z Dubé. Při slavnostech se prý zjevuje i zdejší Bílá paní Svanhilda. Zakletí propadla, protože podala krutému manželovi otrávené víno a sama pak pohár dopila.

Jiřetín pod Jedlovou

Součástí slavností je i pasování poutníků, kteří nasbírali potřebná razítka do cestovního pasu Tolštejnského panství. Sbírají se poměrně snadno, zajímavých výletních cílů je tu totiž spousta. Křížová cesta, Štola sv. Jana Evangelisty, rozhledna Jedlová a další.

Nic z toho byste neměli vynechat. Křížová cesta na Křížovém vrchu je unikátní ukázka barokního stavitelství, Štola sv. Jana Evangelisty zase připomíná dobu, kdy se tu těžily zejména měděné a stříbronosné rudy. Výnos nebyl příliš velký, a tak se s těžbou přestalo už koncem 18. století. V roce 1935 se skoro 400 metrů štoly otevřelo pro veřejnost, později na štolu navázala naučná stezka Milířka.

Rozhledna na Jedlové hoře ve výšce 774 metrů nad mořem dominuje celému okolí, samotná hora je třetí nejvyšší vrchol v Lužických horách a kamenná rozhledna přidává její výšce ještě dalších 23 metrů.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.